Zmiany w ustawie o broni i amunicji dotyczą sportowego małego kalibru .22 (5.6 mm)

Demokracja PL

Do Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej

Petycja

Na podstawie art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach, wnoszę o: Zmiany w ustawie o broni i amunicji lub referendum, jeśli nie będzie woli do zmian, które mają dotyczyć broni i amunicji sportowej kalibru .22, to jest 5,6 mm. Wnoszę o prawo do nabywania broni sportowej kalibru .22 dla osób pełnoletnich, a amunicji do niej po jej zarejestrowaniu przez policję.

Zmiany są kopią przepisów dotyczących broni czarnoprochowej, którą może kupić każda pełnoletnia osoba, natomiast środek miotający nabyć można po zarejestrowaniu broni i wydaniu Europejskiej Karty Broni Palnej.

Dzięki tak funkcjonującym przepisom wielu entuzjastów strzelectwa czarnoprochowego można spotkać na strzelnicach w całym kraju.

Broń typowo sportowa małego kalibru nie ma tak przychylnych przepisów, które ograniczają rozwijanie się tej dyscypliny sportu w naszym kraju.

Wypełnij poniższy formularz, aby podpisać petycję utworzoną przez Bogdan. Autor petycji będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych w formularzu.