KAUCJA wraca - na WSZYSTKIE opakowania po napojach!

Skontaktuj się z autorem petycji

Kaucja wraca: podziękowania, stan prac i dalsze plany

2021-10-08 11:41:59

KAUCJA_WRACA_(2)1.png

Dzień dobry,

piszę do Ciebie w bardzo ważnym czasie dla dalszych losów systemu kaucyjnego w Polsce. To mail informujący o stanie petycji i prac nad kaucją.

Na początek jednak w imieniu Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, autora kampanii Kaucja wraca (wcześniej Wrzucam nieWyrzucam.), serdecznie dziękuję za Twoje poparcie! Jesteś jedną z prawie 17 tysięcy osób, które opowiedziały się za jak najszybszym wprowadzeniem kaucji na wszystkie opakowania po napojach w Polsce. Bez Twojego głosu kampania mógłby przepaść w zalewie informacji. Pełne wiary i zaangażowania komentarze zostawione pod petycją dodają nam otuchy i sił do pracy nad tym ważnym projektem.

LOSY PETYCJI
W 2020 r. nasza petycja, podpisana przez 12 tysięcy Polek i Polaków, trafiła na ręce Ministra Klimatu i Środowiska Michała Kurtyki. Dzięki Twojemu poparciu i naszej pracy Ministerstwo podjęło pracę nad tą ważną dla nas wszystkich ustawą. Tak zaczęła się droga do wprowadzenia kaucji w Polsce.

STAN PRAC
We wrześniu br. ukazała się wyczekiwana zapowiedź projektu ustawy o systemie kaucyjnym. Niestety ustawodawca uwzględnił w nim jedynie plastik i szkło wielorazowe. My domagamy się, aby system objął WSZYSTKIE opakowania po napojach, także puszki i butelki jednorazowe. Jak dobitnie pokazują nasze obserwacje, dane z akcji sprzątania środowiska, a także materiał zdjęciowy zebrany na Facebooku w grupie Kaucja wraca zarówno puszki, jak i szkło jednorazowe (np. po alkoholach wysokoprocentowych, tzw. małpki) stanowią spory odsetek śmieci w przyrodzie.
Minister Jacek Ozdoba zapowiedział, że ustawa wejdzie w życie w 2022 r, a system zacznie funkcjonować nie wcześniej niż od 2024 r.

PLANY
Zależy nam na ambitnym systemie kaucyjnym na WSZYSTKIE rodzaje opakowań, systemie powszechnym i obowiązkowym. W związku z pracami Ministerstwa Klimatu i Środowiska i w kontrze do lobby producentów, którzy chcą osłabić ustawę i zredukować korzystny wpływ kaucji na środowisko w imię własnych interesów, planujemy dalsze działania. Już w najbliższy weekend zaplanowaliśmy relacje z happeningu, a w kolejnym tygodniu zapraszamy Cię na wystawę online, webinar, film itp.

Szczegóły w naszych mediach społecznościowych:

Razem możemy o wiele więcej!

Pozdrawiam,
Patrycja Kita

koordynatorka kampanii Kaucja wraca

Katarzyna Szczytowska

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.