Petycja w sprawie zalesienia łąk w północnej części Mistrzejowic zamiast przeznaczenia ich pod zabudowę

Skontaktuj się z autorem petycji

Łąki Mistrzejowickie uratowane, walczymy z betonem na dawnym lotnisku przy Bora-Komorowskiego

2019-12-27 19:35:31
Szanowni Państwo!

Wydawało się, że zabetonują nam całe łąki, ale dzięki waszej mobilizacji mamy sukces – wspólnie, ponad podziałami, mimo presji deweloperskiej udało nam się obronić znaczną część łąk przez zabetonowaniem. Tereny te pozostaną zielone tak, jak to proponowaliśmy w petycji, którą Państwo podpisali.

To już kolejna skuteczna walka o ochronę terenów zielonych w ramach wciąż nie do końca zabetonowanego pasa zieleni, oddzielającego dawne Śródmieście od dzielnic Nowohuckich. Kilka miesięcy temu dzięki zaangażowaniu Mieszkańców udało się ochronić przed zabudową Lasek Czyżyński. Teraz walczymy o kolejny zagrożony zabetonowaniem obszar w tej okolicy – o tereny dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny. Miasto i Politechnika zaplanowały tam beton i drogę do MCN rozcinającą tereny zielone – my proponujemy utworzenie tu „krakowskiego Central Parku”, najważniejszego i największego parku w mieście, który nam wszystkim się należy jako rekompensata za utracone tereny zielone w Mistrzejowicach i Czyżynach. Ambitnie, ale jak pokazała walka o Łąki Mistrzejowickie i Lasek Czyżyński – całkiem realnie.

Zachęcam do podpisania, udostępniania i przesłania znajomym internetowej petycji w tej sprawie, dostępnej pod linkiem:

Mamy już ponad 1000 podpisów, do uratowania tego terenu potrzeba według moich szacunków około 4000 – taka liczba powinna zrobić wrażenie na dziennikarzach i decydentach, zmusić urzędników i radnych do działania, powinna sprawić, że o temacie zrobi się głośno w mediach. Dlatego namawiam, by każdy z Państwa podpisał petycję i namówił do tego przynajmniej trzech-czterech znajomych. Dzięki temu wygramy z betonem i skłonimy radnych miejskich i wojewódzkich do działania, tak jak to miało miejsce w przypadku łąk mistrzejowickich i Lasku Czyżyńskiego.

Działamy!

Z zielonymi pozdrowieniami,

Jakub Łoginow,

autor petycji

Kuba Łoginow

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.