Festiwal 'Ku Przestrodze' bez Dżemu

Zespole Dżem,

w imieniu społeczności Festiwalu im. Ryśka Riedla „Ku Przestrodze” jesteśmy zaniepokojeni planami koncertowymi zespołu Dżem, Zespołu, którego Rysiek Riedel był częścią. Szczególnie frustrujące dla nas są wieści, jakoby zespół Dżem z powodu koncertu na 35-lecie działalności miałby opuścić koncert na festiwalu, z którym przez osobę patrona jest nierozerwalnie związany. Poza tą rocznicą obchodzimy równie ważną w historii zespołu 20-tą rocznicę śmierci Ryśka.

Nie wyobrażamy sobie więc sytuacji, w której lata współpracy z Nim, zostają rozmienione na drobne. Uważamy, że taka postawa uwłacza pamięci Ryśka. Nie uznajemy argumentu o zbyt bliskim terminie obu koncertów, jako powodu rezygnacji z tego festiwalu i domagamy się wyjaśnienia całej sytuacji i podania prawdziwego powodu rezygnacji z festiwalu.

Wydaje się, że jako osobom związanym z festiwalem oraz co się z tym wiąże z zespołem Dżem, należy nam się konkretne wyjaśnienie zaistniałej sytuacji, tym bardziej, że zespół Dżem ma zaplanowane inne koncerty pomiędzy 7.06 a datą festiwalu.

Mamy nadzieję, że osobą, która podejmowała decyzję o rezygnacji z festiwalu, nie kierowała chęć "przygarnięcia" fanów z festiwalu Ryśka na 35-lecie. Jeśli jednak to prawda, uważamy, że skutek może być odwrotny, gdyż zdecydowana większość z nas chciała spędzić ten rok zarówno na 35-leciu i na Festiwalu Ryśka, a po całym zamieszaniu zdecydowana większość osób podpisana pod petycją, zrezygnuje prawdopodobnie z 35-lecia.

Mamy nadzieję, że przez jedną (niezrozumiałą dla nas, fanów) decyzję Dżem nie staci wielu zagorzałych fanów. Sądząc jednak po komentarzach i opiniach wszystko ku temu dąży.

Zwracamy się więc do managerów, jak i samego zespołu Dżem z prośbą o poważne traktowanie fanów i wyjaśnienie całej sytuacji i ponowne przedyskutowanie planów co do Festiwalu Ryśka "Ku Przestrodze".

Społeczność Festiwalu "Ku Przestrodze"    Skontaktuj się z autorem petycji