PROTEST PRZECIW ZAMKNIĘCIU GROBLI SOBIESZEWSKIEJ
Skontaktuj się z autorem petycji
Szanowni Urzednicy... proponuję do kompletu zamierzenia ograniczyć, lub całkowicie zakazać wstępu również do lasu - widziano tam przelatujące wrony i dwa jelenie - śmiało... i niechaj sie coś dzieje.
To jest absurd. Wygląda na to że odpowiedzialni za zamknięcie urzędnicy nie są z Gdańska.
Bardzo żałuję że moje obecnie 2 - letnie dziecko nigdy nie zobaczy tak uroczego miejsca :(((((((((((((( "demokracja" :(
Co roku minimum 2 razy spedzamy tam fajnie czas. To miejsce unikatowe na skale europejską. I teraz też tak zrobimy. Pojedziemy tam jak zwykle z dziećmi, w ciszy i spokoju podziwiać uroki naszej przyrody. Naszej, bo to miejsce, do którego każdy powinien mieć dostęp. A każdemu który bedzie chciał mi to utrudnić zapewniam wielogodzinne atrakcje na sali sądowej (mam nadzieję że GUM w Gdyni ma dobrych prawników, bo zatruwanie życia taki "psujom" to moja praca, a jestem w tym k.... dobry).
Jestem przeciwny temu, by o życiu na Żuławach i Mierzei, decydowali ludzie nie znający historii, specyfiki, tradycji oraz nie posiadający żadnego związku ze wspomnianym regionem. Proponuję tak zwanym "ekologom" zająć się własnym podwórkiem, a posiadaną wiedzę wykorzystać w celu pogodzenia interesów ludzi zamieszkujących swoje rodzinne strony, interesów gospodarczych regionu oraz żyjących tam dzikich zwierząt i całego świata nieożywionego. Wystarczy już ich ingerencji w prace prowadzone w Ujściu Wisły, które mają wpływ na bezpieczeństwo powodziowe Żuław i Mierzei.
Re:
Jeśli urzędnicy nie ulegną presji "ekoterrorystecznej retoryki", wówczas taka decyzja nie powinna zapaść. Ci ludzie nie mają żadnego poszanowania dla miejsca, w którym nie żyją, z którym się nie identyfikują.
Nie wierzę też w szczere intencje "ekologów", uzurpujących tylko sobie prawo o decydowaniu o otaczającym nas świecie. Boję się tego, co w przyszłości może zostać uznane za "rezerwat" lub "obszar wyjątkowo cenny przyrodniczo", bo może się okazać, że to będzie kolejne z bliskich mi miejsc. I tak po latach zostaniemy zwśród pięknych miejsc, niedostępnych dla nas, mieszkańców.
Od kilku lat kamienna grobla na Wyspie Sobieszewskiej jest jednym z moich ulubionych miejsc spacerów, ze względu na harmonię tego miejsca. Każdorazowo też każe mi myśleć z szacunkiem o jej budowniczych. To zabytek, który powinien zostać zachowany dla przyszłych pokoleń. Mam nadzieję, że PKZ zadba o to dziedzictwo
| This discussion has been closed. |