Petycja w sprawie zmiany założeń w programie rodzina 500plus!
Skontaktuj się z autorem petycji
Jednocześnie wnoszę o wyliczanie kwoty 800 pln nie na podstawie PITu z roku poprzedniego, a na podstawie dochodów z ostatnich 3 miesięcy. Sama wychowuję córkę z ciężkim atopowym zapaleniem skóry. W całym jej życiu nie otrzymałam nigdy wsparcia od Państwa, ani od nikogo. W wyniku oszustwa od 3 miesięcy jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku. Wnoszę by moje dziecko ( które nie mam 2 par dziadków + ojca , którzy mogli by z nim chodzić na dodatkowe zajęcia, odrabiać lekcje itp. ) i miało gorszego startu w życie niż dzieci którzy maja oboje rodziców. Ono tez chce chodzić na angielski basen, półkolonie. Szkoła ( klasowe + judo - szkoła sportowa, angielski )- kosztują 300 pln miesięcznie. Lekarstwa -np. 30 ml prtopiku 50 pln , dermokosmetyki do skóry atopowej nie sa refundowne. Na lekarzy i leki wydaje miesięcznie min 500 pln.
Całe życie ciężko pracowłam i zarabiałam godnie - a teraz jesteśmy za to karani.
Pomimo faktu, że zarabiam 2500 zł netto podpisała petycję.. Pieniążki zapewne nigdy nie będą mi się należały ponieważ samotnie wychowuje tylko jedno Dziecko, ale liczę na to, że innym Rodzicom pomogą.. Pomimo mojego zarobku sama wiem jak ciężko bywa chwilami.. Życie nie jest tanie, a utrzymanie Dziecka sporo kosztuje.. Osobiście, by zarabiać takie pieniądze pracuję fizycznie 5 dni w tygodniu będąc 13 godzin poza domem ponieważ na wsparcie ojca mojego Synka nie mogę liczyć, a prawo polskie mi t3go nie ułatwia..
Głęboko wierzę w to, że petycja zostanie rozpatrzona pozytywnie..
Pozdrawiam wszystkich samotnie wychowujących swoje Pociechy Rodziców i życzę dużo wytrwałości i wiary w lepsze jutro..
Cieszę się,że problemy rodziców samotnie wychowujacych dzieci są coraz szerzej komentowane ... Jednak, tak jak wspomniano w liście, nadal są traktowane marginalnie! Jest to więc zwrócenie uwagi na Nasze problemy i mam nadzieję pierwszy krok do zmian,a w dalszej kolejności zwrócimy również uwagę na dużo większy problem - problem niealimentacji. Tak więc, mimo, iż przekraczam i zapewne będę przekraczać próg dochodowy uprawniający do otrzymania (tej mizernej przecież dla samotnych rodziców kwoty) dziękuję inicjatorom tej akcji i z radością podpisuję petycję :)
Bo samotnie wychowuje dwoje dzieci i nie jestem bezrobotna.
| This discussion has been closed. |