Lekarze z zagranicy - uzupełnienie braków kadrowych w polskich szpitalach w czasach epidemii.

Purple_Health_Delivery_Business_Social_Feed_Ad_(2).png

PETYCJA

O NATYCHMIASTOWE WDROŻENIE PROCEDUR NADZWYCZAJNYCH W RAMACH UZUPEŁNIANIA BRAKÓW KADROWYCH W MEDYCYNIE LEKARZAMI Z ZAGRANICY W CZASIE STANU EPIDEMII

Skierowany do: Minister Zdrowia, Prezes Izby Lekarskiej, Prezes Naczelnej Izby Lekarskiej, Minister Spraw Zagranicznych, Wojewodowie, Dyrektorzy Urzędów Pracy.

W trosce o ratowanie zdrowia społeczeństwa w okresie stanu pandemii, apelujemy o wykorzystanie możliwości uzupełnienia braków personelu medycznego lekarzami z zagranicy, obecnymi w Polsce, którzy nostryfikowali dyplom lekarza i oczekują na możliwość pracy w swoim zawodzie. Długi czas oczekiwania jest wynikiem nie dostosowanych procedur postępowania w procesie uzyskiwania praw wykonywania zawodu lekarza.

Petycja dotyczy pilnego dokonania zmian starych, mało wydajnych procedur, ciągle stosowanych przez jednostki medyczne różnego szczebla i jednostki nie medyczne, ściśle związane z pełnym procesem przyjazdu lekarza z zagranicy.

Procedury niżej proponowane nie zmieniają wymagań co do kryteriów testowania wiedzy i umiejętności lekarza z zagranicy, nie wymagają dodatkowych nakładów finansowych. Służą do szybkiego zasilenia szpitali w kadrę medyczną na odpowiednim miejscu w procesie leczenia pacjentów w zależności od tego czy mamy do czynienia z lekarzem stażystą czy lekarzem rozpoczynającym specjalizację.

Procedury do wdrożenia (tylko w stosunku do lekarzy po nostryfikacji dyplomu):          1.     Naczelna Izba Lekarska                                                                        Powołanie dodatkowych komisji egzaminacyjnych do przeprowadzania egzaminów z medycznego języka polskiego. Przeprowadzanie egzaminów codziennie.                                                                                                               Na dzień dzisiejszy ten element opóźnia cały proces pomiędzy nostryfikacją a stażem o średnio 6 miesięcy.

2.       Ministerstwo Zdrowia i Izba Lekarska                                                        Lekarz z uznanym dyplomem i zdanym egzaminem z medycznego języka polskiego składa wymagany pakiet dokumentów bezpośrednio do szpitala, który ma dla niego miejsce stażowe. Władze szpitala dokonują ich weryfikacji i przyjęcia na staż, po czym powiadamiają o tym fakcie Izbę Lekarską, a ta Ministra Zdrowia.                                                                                                  Do tej pory proces zajmuje około 2 miesięcy. Ostatnie zmiany w Ustawie o zawodzie lekarza, daje możliwość rozpoczynania stażu od początku każdego miesiąca. Jednak Lekarz najpierw musi wysłać prośbę o zgodę do ministra zdrowia, na którą czeka się miesiąc. Do wniosku o prośbę musi być załączony ściśle określony pakiet dokumentów, który jest weryfikowany pod względem formalnym. Po otrzymaniu zgody ministra, lekarz składa taki sam pakiet dokumentów do Izby Lekarskiej o przyznanie stażu – Izba Lekarska ponownie weryfikuje ten sam pakiet dokumentów i rozpatruje wniosek – komisja rozpatrująca obraduje  raz na miesiąc.  Minęły dwa miesiące i lekarz dostał skierowanie od Izby Lekarskiej na staż i idzie do szpitala, gdzie trzeci raz !!!  składa ten sam komplet dokumentów, który po raz trzeci jest weryfikowany.

3.       Ministerstwo Zdrowia, Wojewodowie,                                                        Lekarz po stażu, z otrzymanym prawem wykonywania zawodu, zgłasza się bezpośrednio do szpitala, który posiada akredytację na przeprowadzanie specjalizacji i zapewnia mu miejsce  pozarezydenckie. Szpital weryfikuje pakiet wymaganych przez Ustawę dokumentów i po przyjęciu lekarza informuje o tym fakcie właściwego wojewodę. Sprawniejsze i szybsze przydzielanie miejsc na specjalizacje rezydenckie i pozarezydenckie.

4.       Wojewodowie, Dyrektorzy Powiatowych Urzędów Pracy                            Wnioski o wojewódzkie zezwolenie na pracę i oświadczenie o pracę uznać za „sytuację nadzwyczajną”. Przyjmować je bez kolejki i rozpatrywać w trybie pilnym.                                                                                                                      Na dzień dzisiejszy minimalny okres oczekiwania na wojewódzkie zezwolenie na pracę to 1,5 miesiąca, na oświadczenie 2 tygodnie. Zwróćmy uwagę, że ilość wniosków dotyczących personelu medycznego stanowi może 1 promil wszystkich składanych wniosków. Przy takiej ilości załatwienie ich w trybie pilnym nie ma szans spowodować trudności w codziennej działalności urzędu.

5.       Minister Spraw Zagranicznych                                                            Umożliwić składanie wniosków do polskich konsulatów, o wizę w trybie pilnym (poza kolejką) dla lekarzy obcokrajowców, przyjeżdżających do Polski w celu wykonywania zawodu lekarza. Uznać wniosek o wizę dla lekarza jako „sytuacja nadzwyczajna”                                                                                                         Na dzień dzisiejszy, są długie (miesiąc i dłużej) kolejki do złożenia wniosków o wizę w krajach Europy Wschodniej, skąd przyjeżdża 99% ze wszystkich zagranicznych lekarzy do pracy w Polsce. W Białorusi, od tygodnia, konsulaty przyjmują wnioski tylko w nadzwyczajnych przypadkach.

6.       Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Ministerstwo Zdrowia                                    Umożliwić wjazd do Polski zagranicznemu personelowi medycznemu pracującemu w Polsce na takich samych zasadach jak młodzież ucząca się, bez kwarantanny.

Z poważaniem

Wojciech Staniszewski                                                                                            Szef Projektu Transgraniczna Integracja w Medycynie www.timmedicalstaff.com

Wojciech Staniszewski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Wojciech Staniszewski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.