Najwyższa odpowiedzialność - za najniższą krajową! Wspieramy opiekunów dzieci w Miejskich Żłobkach.

Pan Prezydent Miasta Legnicy
Tadeusz Krzakowski

Panie Prezydencie!

My, niżej podpisani mieszkańcy miasta Legnica, zwracamy się do Pana z żądaniem podjęcia działań mających na celu podniesienie wynagrodzenia dla pracowników Żłobków Miejskich. Obecnie pracownicy żłobków zarabiają jedynie najniższą krajową, co jest niedopuszczalne biorąc pod uwagę ich odpowiedzialność i znaczenie dla rozwoju naszych dzieci.

Pracownicy żłobków pełnią bardzo ważną funkcję w naszym społeczeństwie, dbając o bezpieczeństwo i rozwój najmłodszych mieszkańców miasta. Powinni być wynagradzani w sposób odpowiadający ich kwalifikacjom i trudowi, a obecnie ich wynagrodzenie jest zbyt niskie w stosunku do nakładu pracy. Jako rodzice dzieci uczęszczających do Miejskich Żłobków, apelujemy o podniesienie wynagrodzeń pracownikom w trybie natychmiastowym!

To dzięki paniom, które codziennie zajmują się naszymi maluchami, możemy pracować ze spokojną głową. Nasze dzieci są zaopiekowane, szczęśliwe i bezpieczne.

To właśnie zasługa wspaniałych Pań opiekunek, które za swoją ciężką i bardzo odpowiedzialną pracę – za opiekę nad najmłodszymi - dostają najniższe możliwe wynagrodzenie.

Tak naprawdę to właśnie te Panie spędzają z naszymi dziećmi większość czasu w
ciągu dnia i to dzięki nim dzieci są uśmiechnięte, radosne. Na małych buziach są szerokie
uśmiechy kiedy rano przekraczają drzwi grupy, a także z uśmiechami wychodzą z placówki, co sprawia że my Rodzice wiemy, że dzieciom nie dzieje się krzywda, że są w żłobku szczęśliwie i miło spędzają tam czas.

Czy tak odpowiedzialna praca powinna być odpowiednio wynagradzana? Owszem.
Czy jest? Niestety nie.

Pan, jako Prezydent Miasta Legnicy nie widzi potrzeby, aby wysoko wykwalifikowane
panie opiekunki w żłobku, które wykonują niesamowicie ciężką i odpowiedzialną pracę były wynagradzane na odpowiednim poziomie.

W chwili obecnej każdy pracownik Miejskiego Żłobka zarabia tzw. najniższą krajową. Nie ma różnicy w uposażeniu między opiekunem z wieloletnim stażem, a pracownikiem który rozpoczyna swoją karierę zawodową. Mimo wszystko – my Rodzice - uważamy, że osoby wykonujące pracę z dziećmi, dbające o ich bezpieczeństwo, zdrowie i rozwój powinny otrzymywać godziwe wynagrodzenie.

Panie Prezydencie!

Należy jak najszybciej podnieść wynagrodzenie pracowników Miejskiego Żłobka! Nie można dopuścić do sytuacji, kiedy to pracownicy opuszczą szeregi kadry tylko dlatego, że nie będą mieli za co żyć! Zarówno my, jak i nasze dzieci będziemy zdruzgotani, kiedy dojdzie do takiej sytuacji, nie można pozwolić, aby taka sytuacja miała miejsce. Jest na to tylko jedno rozwiązanie.

Żądamy konkretnych działań, które pozwolą na podniesienie
wynagrodzenia dla pracowników żłobków do poziomu adekwatnego do ich odpowiedzialności i zasług.

Rodzice i mieszkańcy Legnicy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rodzice i mieszkańcy Legnicy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.