NIE! dla likwidacji linii 208

FB_IMG_1668455299362.jpg

FB_IMG_16684552993621.jpg

Szanowni Państwo!

-> W imieniu mieszkańców Gminy Zabierzów, a także pasażerów podróżujących linią 208 z Dworca Głównego do lotniska w Balicach zwracamy się z wielką prośbą do Zarządu Transportu Publicznego w Krakowie oraz Radnych Gminy Zabierzów o wstrzymanie się z tymi drastycznymi zmianami.

-> Linia 208 jest ważna dla naszych mieszkańców, gdyż można dzięki niej dojechać do centrum Krakowa bez konieczności przesiadki. Z tego połączenia codziennie korzysta sporo osób i jest to duże ułatwienie dla nas, co powinny wykazać pomiary, które odbyły się na wiosnę i które trwają teraz na linii 208. To także jedyne połączenie z Balic, Szczyglic, Rząski dla pracowników lotniska, czy chociażby dla tych co będą chcieli gdzieś polecieć.

-> Skandaliczny jest również fakt, że ani Gmina Zabierzów ani ZTP nie konsultowały zmian z pasażerami i mieszkańcami, tylko postawiły ich przed faktem dokonanym.

-> To także było jedyne połączenie autobusowe z Dworca Głównego do lotniska w Balicach. Po zmianach jakie ZTP chce wprowadzić, nie będzie żadnej linii autobusowej z Dworca Głównego do Balic. Zostanie tylko pociąg, który kosztuje w jedną stronę 17zł! (normalny) podczas gdy na 208 bilet kosztował 6zł! To prawie trzykrotnie więcej droższy bilet. Czy o to nam chodzi w transporcie publicznym? Żeby zniechęcić pasażerów wybierających komunikację miejską, którzy dzięki tym zmianom przesiądą się do swoich aut i spowodują jeszcze większe korki? Nie tędy droga powinna iść... Zwłaszcza, że dzięki tym zmianom na lotnisku zostanie tylko linia 300, która kursować ma z Nowego Kleparza (co jest nieporozumieniem bo będzie na starcie spóźniona po kilka minut) i linia 209 kursująca co około 2 godziny. Będziemy mieć prawdopodobnie najgorszy dojazd na lotnisko z całej Polski.

-> Również było to jedyne połączenie dla studentów z Miasteczka Studenckiego do Dworca Głównego. Co prawda raz na godzinę, ale było bardzo oblegane zwłaszcza w piątki i w niedzielę. Jasne, można się przesiąść, jest jeszcze 501 pod UEK, ale lepiej dojechać bezpośrednio i nie musieć chodzić z walizkami niż przesiadać się raz albo dwa razy w przypadku kiedy nie byłoby 501.

-> Rekompensata za zabranie 208 dla mieszkańców Balic, Szczyglic, Rząski i Mydlnik w postaci częstszego kursowania linii 218 (z F60 na F45) i zwiększenia częstotliwości w szczycie na linii 238 jest nieadekwatna do tego co było, i co będzie. W Gminie mamy coraz więcej mieszkańców, coraz więcej ludzi buduje się w naszych miejscowościach. Mydlniki to również duże osiedle, które generuje duże potoki na 139 i pasażerowie korzystali z 208 też jako z linii dodatkowej, uzupełniającej 139, czy jako bezpośredniej do Dworca Głównego. Najbardziej stratni będą mieszkańcy Balic i Szczyglic, gdzie jeździły linie 208 i 218. Z dwóch linii, które kursowały średnio co 1h (razem w niektórych godzinach co 30min) zostanie JEDNA! (218) z częstotliwością wynoszącą 45min. Więc zmiana jest tutaj ewidentnie na minus. Z 39 kursów w dzień powszedni zostanie około 27-28. Sprawa się bardziej komplikuje jeśli popatrzymy na weekend. W weekend będzie mała  rekompensata za zabranie linii 208. Zostanie tylko 218, które kursować będzie średnio co 1 godzinę. Więc zamiast 27 kursów w ciągu dnia zostanie około 16! Tak więc widzimy, że w Balicach kursów ewidentnie ubędzie.

-> Oczywiście doceniamy wzmocnienie na linii 218, a także na 238, była to najbardziej oblegana linia w całej Gminie Zabierzów, ale nie powinno odbywać się to kosztem usunięcia linii 208. W naszej Gminie powinno się rozszerzać siatkę połączeń autobusowych, tworzyć nowe linie, zwiększać częstotliwość, a nie zabierać te, które cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony naszych mieszkańców.

-> Z tego też powodu mówimy stanowcze NIE dla likwidacji linii autobusowej 208 i w imieniu mieszkańców, a także pasażerów bardzo prosimy o wstrzymanie i przemyślenie tej decyzji. Zmiany są głównie negatywne i spowoduje to, że spora część pasażerów przesiądzie się do swoich aut, a to oznacza większe korki i większe zanieczyszczenia. A wszyscy dążymy do tego, żeby wyeliminować jak najwięcej samochodów i żeby był jak najmniejszy smog w naszej gminie, a także Krakowie.

Mieszkańcy i pasażerowie linii 208.

Podpisując, upoważniam Mateusz Chojna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.