NIE dla zmniejszenia Świętokrzyskiego Parku Narodowego.

Rząd PiS chce zmniejszyć obszar Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Projekt rozporządzenia zakłada wykreślenie terenu o powierzchni pięciu hektarów w samym sercu parku, w rejonie Świętego Krzyża. Jak alarmuje portal ecoPress.pl, obszar ma być wyłączony z ochrony przyrodniczej tylko po to, aby działka została przekazana kościołowi. Na nieznanych jeszcze warunkach ma ją otrzymać zakon Oblatów.

Wyłączenie terenu z granic parku narodowego spowoduje, że niektóre zjawiska mogące mieć negatywny wpływ na przyrodę Parku wymkną się spod kontroli i będą swobodnie oddziaływać na przyrodę. Huczne i tłumne imprezy religijne będą prowadziły do szeregu negatywnych zjawisk np. płoszenia dzikich zwierząt, zaśmiecania, niszczenia roślin.

Składając podpis, uprawniam Mateusz Bieniek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.