NIE dla AUTOSTRADY przez Bolimowski Park Krajobrazowy

NIE DLA AUTOSTRADY PRZEZ BOLIMOWSKI PARK KRAJOBRAZOWY!

do Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad, Pana Tomasza Żuchowskiego

Nowa autostrada A50 ma przeciąć Bolimowski Park Krajobrazowy, niszcząc największy kompleks leśny między Łodzią i Warszawą, w którym żyją rzadkie zwierzęta i rosną unikatowe, będące pod ścisłą ochroną rośliny. Nie możemy na to pozwolić! Ta autostrada nie musi niszczyć przyrody!

To nie pierwsza próba zamachu na Bolimowski Park Krajobrazowy. W lutym 2022 roku samorządowcy kilku mazowieckich gmin ogłosili pomysł, aby przez Park poprowadzić nie tylko autostradę, ale także linię kolejową do CPK. W oficjalnym piśmie do władz CPK argumentowali, że „ludzie podróżujący pociągiem lub samochodem mają prawo do podziwiania krajobrazu”, a szybka kolej i autostrada zapewnią klientów i promocję dla prywatnego aquaparku koło Mszczonowa.

Tym razem sytuacja jest znacznie gorsza, bo projekt budowy autostrady A50 firmuje GDDKiA. W dodatku projekt nie przewiduje żadnej alternatywy! Władze Bolimowskiego Parku Krajobrazowego oficjalnie zaprotestowały przeciwko budowie autostrady na terenie, który podlega ochronie. Pismo ze sprzeciwem wysłały do GDDKiA oraz firmy projektowej TRAKT.

Ponieważ drogocenna przyroda, zwierzęta i rośliny Puszczy Bolimowskiej nie potrafią „krzyczeć”, powinniśmy je wesprzeć.
Czy tak jak my, wierzysz, że są lepsze rozwiązanie, niż niszczenie domów tysiąca zwierząt i zabicie przyrody, której nie da się już odbudować?

Podpisz petycję i wspólnie powstrzymajmy niszczenie Bolimowskiego Parku Krajobrazowego.

CZARNY BOCIAN Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam CZARNY BOCIAN Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.