Nowa stacja Veturilo w okolicy Wólczyńskiej, Conrada, Sokratesa

veturilo2.png

My, niżej podpisani wnioskujemy o umieszczenie stacji warszawskich rowerów miejskich Veturilo w okolicy skrzyżowania ulic Wólczyńskiej, Conrada i Sokratesa.

Uzasadnienie: umieszczenie stacji rowerów w proponowanym miejscu ułatwiłoby mieszkańcom gminy Izabelin dojeżdżającym do Warszawy autobusem 708 przesiadkę na rower miejski (linia 708 jest jedyną łączącą niemal cały obszar gminy z Warszawą i cieszy się dużą popularnością), a zarazem umożliwiłoby szybki dojazd do metra licznym mieszkańcom pobliskich osiedli w okolicach Wólczyńskiej, Conrada i Sokratesa, które są stale rozbudowywane. Proponowana stacja wypełniłaby wyraźną lukę w sieci stacji w tej części miasta, obejmującą poza tym w sposób względnie równomierny gęsto zamieszkane rejony Bielan.

Na końcowym przystanku linii 708, czyli na stacji metra Młociny, jest co prawda stacja rowerów miejskich, ale proponowana przez nas lokalizacja jest znacznie bardziej korzystna dla części potencjalnych użytkowników z następujących powodów:

* dla dojeżdżających spoza Warszawy jest to pierwszy przystanek autobusu
   708 w zwartej zabudowie miejskiej, dojazd autobusu z tego przystanku do
   stacji Młociny zajmuje od 5 do 10 minut, a nawet więcej podczas
   porannego szczytu komunikacyjnego ,

* poprzez ulicę Conrada i dalej Maczka oraz Powązkowską lub Prymasa
   Tysiąclecia istnieje dogodny dojazd po ścieżkach rowerowych z
   proponowanej lokalizacji na Żoliborz, Bemowo, Wolę i dalej do
   Śródmieścia i na Ochotę.

Po zebraniu podpisów przekażemy powyższą petycję Pełnomocnikowi Prezydenta m. st. Warszawy ds. komunikacji rowerowej.

Dziękujemy Stowarzyszenie DzialajMY!

Stowarzyszenie Działajmy    Skontaktuj się z autorem petycji