Odwołanie ze stanowiska Komendanta Straży Miejskiej w Szczecinie.

Prezydent Miasta Szczecin
Piotr Krzystek

Szanowny Panie Prezydencie,

My, mieszkańcy Szczecina żądamy odwołania ze stanowiska Komendanta Straży Miejskiej Pana Leona Gajewskiego. W naszej opinii Komendant nienależycie zarządza podległą mu instytucją, doprowadzając do ogromnego spadku zaufania do niej ze strony szczecinian. Straż Miejska nieefektywnie i nieprofesjonalnie realizuje zadania, do których została powołana, w szczególności odnoszące się do problemu nieprawidłowego parkowania pojazdów w mieście. Pełna odpowiedzialność za takie podejście do sprawy całkowicie spada na Komendanta Straży Miejskiej.

Panie Prezydencie, obiecywał Pan miasto, które będzie przyjazne rodzinom, seniorom i niepełnosprawnym. Niestety to właśnie te grupy w szczególności odczuwają pobłażliwość Straży Miejskiej dla kierowców łamiących przepisy dotyczące parkowania. Nie raz spotykamy się z sytuacją bezskutecznego wzywania Straży Miejskiej do interwencji odnoszących się do źle zaparkowanych pojazdów. Czyż nie jest prawdą sytuacja, że Strażnicy Miejscy widząc nieprawidłowo parkujących kierowców, nie podejmują żadnej interwencji, tylko okazują dla nich współczucie w związku z problemem ze znalezieniem miejsca do zaparkowania?

Panie Prezydencie, rodzice z wózkami, niepełnosprawni i seniorzy poruszając się po mieście bardzo często napotykają na bariery spowodowane przez źle zaparkowane pojazdy, które nie zachowują wymaganego 1,5 metra na chodniku. Dlaczego kwestia ta nie jest priorytetem wśród działań Straży Miejskiej, za których realizację odpowiada Komendant Leon Gajewski? Dlaczego Straż Miejska nie karze kierowców za nieprzestrzeganie przepisu zobowiązującego zaparkowanie auta co najmniej 10 metrów od przejścia dla pieszych? Za całkowicie chybiony i szkodliwy uważamy pomysł Strażników Miejskich, którzy wkładają kierowcom za wycieraczkę karteczkę z pouczeniem o nieprawidłowym parkowaniu. Szkodliwy i niepoważny jest również pomysł Straży Miejskiej aby informować o ulicach na których będą podejmowane interwencje w danym dniu. Niestety na ulicach Szczecina nie możemy zaobserwować porządku, a do jego pilnowania został powołany Komendant Leon Gajewski dlatego wnosimy o jego odwołanie.

Stowarzyszenie Estetycznego i Nowoczesnego Szczecina    Skontaktuj się z autorem petycji