Petycja o udzielenie zgody na montaż oświetlenia na wybiegu dla psów w Lasku Marcelińskim

Jesteśmy grupą osób, których psy korzystają z wybiegu w Lasku Marcelińskim. Jesteśmy tam praktycznie codziennie. Niestety tryb pracy nie pozwala nam na korzystanie z wybiegu w ciągu dnia.

Możemy to robić dopiero wieczorem.

Obecnie robi się wcześnie ciemno. Nie chcielibyśmy rezygnować w okresie zimowym z możliwości korzystania z wybiegu. W ciemności trudno jednak kontrolować proces zabawy naszych pupilów. Obawiamy się również, że w ciemności ktoś z nas może zrobić sobie krzywdę, np. potykając się o nierówność terenu. Jesteśmy gotowi pokryć koszty zakupu i montażu lamp na wybiegu. Potrzebne są trzy: - dwie małe w każdej ze śluz, z czujnikiem ruchu, zapalających się jedynie gdy ktoś przebywa w wejściu, - jedna duża, 4m wysokości, stojąca na granicy wybiegu, oświetlająca obie strony.

Zdajemy sobie sprawę, że las jest miejscem dla zwierząt, którym oświetlenie może przeszkadzać. Dlatego (po konsultacjach z kadrą z wydziału biologii) chcielibyśmy zakupić lampy mało rozpraszające światło, najlepiej w kolorze zbliżonym do bursztynowego – o temperaturze barwowej max. 3000K (aby nie przeszkadzało ptakom i owadom), ładowane na baterie słoneczne, z manualnym włącznikiem, umieszczonym na słupie, oraz z czasowym programatorem dającym możliwość korzystania z oświetlenia tylko w godzinach od 6.00-22.00.

Wybraliśmy już model takich lamp. Pieniądze będziemy zbierać podczas zbiórki społecznej. Liczymy też na współfinansowanie przez Radę Osiedla Ławica.

Magdalena Szumska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Magdalena Szumska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.