Petycja o zmianę organizacji ruchu na skrzyżowaniu dróg 1928D i 1535D

ul. T. Kościuszki 131

50-440 Wrocław

Petycja o zmianę organizacji ruchu na skrzyżowaniu dróg 1928D i 1535D

Jako użytkownicy wyżej wymienionych dróg składamy petycję o zmianę organizacji ruchu na tym skrzyżowaniu.

Skrzyżowanie dróg pomiędzy Wojnowicami i Chrząstawą Małą (1928D) a Nadolicami Wielkimi i Miłoszycami (1535D) jest miejscem dużej liczby niebezpiecznych wydarzeń drogowych.

2019-12-17 https://www.facebook.com/Wojnowice/posts/2671951936229632

2019-12-03 https://www.facebook.com/Wojnowice/posts/2642320032526156

2018-10-25 https://www.facebook.com/Wojnowice/posts/1964152287009604

2018-09-16 https://www.facebook.com/TVLokalna/posts/1046790812146155

2018-01-30  https://gazetawroclawska.pl/grozny-wypadek-pod-wroclawiem-trzy-osoby-ranne/ar/12893154

2014-12-13 https://gazetawroclawska.pl/wypadek-pod-wroclawiem-zderzyly-sie-dwa-samochody-dwie-osoby-ranne-film-zdjecia/ar/3683064

2009-07-27 https://gazetawroclawska.pl/wroclaw-tragiczny-wypadek-zgineli-ludzie/ar/146107

Ile jeszcze ofiar, w tym śmiertelnych, pochłonie to skrzyżowanie?

Naszym zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby wybudowanie w tym miejscu ronda. Ronda w znacznym stopniu zwiększają bezpieczeństwo skrzyżowań a jednocześnie zwiększają ich przepustowość. Według różnych źródeł liczba wypadków samochodowych maleje o ok. 37–80% w tym liczba rannych od ok. 30–75% a ofiar śmiertelnych od 50 do 70%. Jednocześnie tam gdzie ronda zastąpiły tradycyjne skrzyżowania opóźnienia w przepływie ruchu zmalały nawet o 89%.

Jeżdżąc po Polsce widać, że ronda są budowane w wielu miejscach, prawdopodobnie właśnie z tych powodów.

Prosimy o zajęcie się organizacją ruchu na tym skrzyżowaniu, żeby nie dochodziło już w tym miejscu do tragedii.

Daniel Urban (w imieniu Mieszkańców Gminy Czernica)    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Daniel Urban (w imieniu Mieszkańców Gminy Czernica) do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.