Przystanek turystyczny w Szczawnicy - petycja do władz miasta

regionpieniny_logo_płaskie.png

Niżej podpisani organizatorzy wycieczek, nauczyciele, piloci wycieczek, przewodnicy górscy, kierowcy autokarów czyli wszystkie osoby przyjeżdżające z turystami do Szczawnicy zwracamy się z propozycją budowy przystanków turystycznych w Szczawnicy na ulicy Głównej, tuż przy istniejących przystankach Szczawnica UPT (Halka) – po obu stronach drogi.

Usprawni to ruch turystyczny, pozwoli uniknąć niebezpieczeństw przy wsiadaniu i wysiadaniu w miejscach przypadkowych. Nie będą tworzyły się niepotrzebne korki w momencie zablokowania miasta przez autokar wysadzający/zabierający turystów w nieodpowiednim miejscu.

Proponowana lokalizacja, jako uzupełnienie parkingu piętrowego przy ul. Pienińskiej, jest idealna dla grup udających się na promenadę, na Palenicę, zwiedzających centrum Szczawnicy, udających się na plac Dietla. Z tego miejsca jest bardzo blisko także do popularnych (wśród grup zorganizowanych) pensjonatów i hoteli.

Warto zauważyć, że budowa przystanków turystycznych sprowadza się do wydłużenia już istniejących przystanków (Szczawnica UPT) oraz ich właściewgo oznakowania.

Takie przystanki to norma w miejscowościach turystycznych.
Ogólne założenia:

• Przystanek taki jest przeznaczony wyłącznie dla autokarów, które obsługują zorganizowane grupy turystów, tzn. będące pod opieką osoby reprezentującej organizatora turystyki (zgodnie z art. 30 ust. 1 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych; Dz.U. z 2014 r. poz. 196).
  • Miejsca ograniczonego postoju dla autokarów turystycznych są oznaczone na terenie miasta znakiem D-18a ("parking - miejsce zastrzeżone") z tabliczką o treści: "Wyłącznie dla autokarów turystycznych. Postój maks. 10 min."
  • Do przystanku należy podjeżdżać wyłącznie w celu umożliwienia pasażerom opuszczenia autobusu lub zabrania oczekującej tam grupy.
  • Dla umożliwienia płynności ruchu drogowego należy odjechać z przystanku natychmiast po opuszczeniu lub wejściu pasażerów do autokaru. Czas postoju autokaru nie może przekraczać 10 minut.

Region Pieniny - Lokalna Organizacja Turystyczna    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Region Pieniny - Lokalna Organizacja Turystyczna do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.