,,Ratujmy zdrowe drzewo w Krzeszowicach "

Krzeszowice , 15.10.2020 r.

Szanowny Pan
                                                                                      inż. Wacław Gregorczyk
                                                                                  Burmistrz Gminy Krzeszowice

,,Ratujmy zdrowe drzewo w Krzeszowicach"

Zwracamy się z wnioskiem o natychmiastowe wstrzymanie decyzji wycięcia zdrowego drzewa - Klona z zaznaczonym numerem 3 które, rośnie na terenie Parku Bogackiego.
Jako mieszkaocy ale również osoby, zainteresowane walorami przyrodniczymi gminy Krzeszowice ze zrozumieniem odnosimy się do prac pielęgnacyjnych w Parku Bogackiego oraz na tzw. Dzikich Plantach mających na celu pielęgnację lub usunięcie drzew chorych zagrażających bezpieczeństwu osób spacerujących w wyżej wymienionych miejscach.
Stanowczo jednak sprzeciwiamy się wycince zdrowego drzewa Klona ,który jak wynika z informacji z Urzędu Miasta ,, drzewo przeszkadza drugiemu drzewu w dalszym rozwoju”. Drzewo to jest oddalone od drugiego drzewa o 3 metry i nie przeszkadza jemu w dalszym rozwoju.
Przypominamy, że drzewo w przestrzeni publicznej spełnia bardzo ważną funkcję . Pochłania dwutlenek węgla i inne substancje toksyczne ,dostarcza tlen, łagodzi skutki wysokich temperatur, wspomaga retencję ,zatrzymuję i neutralizuje zapylenie i nawilża powietrze .

Mieszkańcy  Krzeszowic

Składając podpis, uprawniam Kacper do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.