SPRZECIW WOBEC DZIAŁAŃ POLICJI NA TERENIE KOŚCIOŁA W CZATACHOWEJ

• 20201025_123148.jpg
       Jako katolicy - ludzie wierzący - wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec działań policji, które miały miejsce w ubiegłą niedzielę na terenie kościoła w miejscowości Czatachowa.
    Zgromadzeni na Mszy Świętej wierni, zgromadzeni byli na placu przed kościołem.

Modlitwy zostały zakłócone pojawieniem się kordonu policji w ilości: 7 radiowozów policyjnych oznakowanych i nieoznakowanych oraz co najmniej 15 funkcjonariuszy policji kryminalnej i cywilnej. To siły, jakimi został osaczony kościół z powodu obecności ludzi, którzy chcieli zwyczajnie uczestniczyć w niedzielnej Eucharystii.

Po zakończeniu nabożeństwa policja wylegitymowała wiele osób bez powodu oraz pomimo tego, że wierni nie złamali przepisów i mieli nałożone maseczki na twarzy.
Działania te miały na celu zastraszenie wiernych i zniechęcenie do uczestniczenia w nabożeństwach w przyszłości.
Samochody policyjne były rozstawione dookoła kościoła, jeden radiowóz stał naprzeciwko bramy głównej tak, że utrudniał swobodne wychodzenie z pustelni.

Jako Polacy mamy konstytucyjnie zapewnioną wolność wyznaniową (art 53 Konstytucji):
• Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
• Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.

Wierni byli zastraszani i filmowani przez cały czas manifestacji sił policji na terenie pustelni.
Policja nie miała prawa bez zgody wiernych utrwalać na żadnych nośnikach na terenie kościoła ich obecności i modlitw. Ponadto policja nie posiadała zgody kustosza miejsca do nagrywania kamerą Eucharystii (piktogramy z zakazem filmowania są umieszczone w wielu miejscach na terenie kościoła).

Dlatego zachowanie policji jest dla nas osób wierzących - obecnych na Mszy niedzielnej, jak również modlących się w tym świętym miejscu w innych terminach - oburzające i przypominające nam czasy komuny, kiedy to ówczesna Milicja Obywatelska aresztowała i prześladowała wiernych uczestniczących w nabożeństwach.
    Szczególnie niezrozumiały jest dla nas fakt, że byliśmy prześladowani za wiarę w niewspółmiernych siłach policji, która nas legitymowała bez powodu, celem zastraszenia, kiedy to w ostatnich dniach dziesiątki tysięcy ludzi strajkują przeciwko wyrokowi Trybunału Konstytucyjnego - nie zachowując kompletnie żadnych zasad sanitarnych. Obserwując te protesty trudno nam zrozumieć, dlaczego tam aktywność służb jest prawie niewidoczna.
A my, ludzie pragnący wyłącznie modlić się w spokoju m.in. za naród, jesteśmy nękani, zastraszani i prześladowani.
W przypadku kolejnych prób zastraszania będziemy protestować, gdyż pragniemy jedynie mieć dostęp do swobodnej niezakłóconej modlitwy.

Wierni Kościoła Katolickiego,

uczestniczący w niedzielnych nabożeństwach

w Pustelni w Czatachowej

Składając podpis, uprawniam Katolicy do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.