Stary niedźwiedź mocno śpi. Nie chcemy Sylwestra pod Wielką Krokwią.

Sylwester pod Krokwią w Zakopanem łączy się z potężnym hałasem. Wybuchy petard, ogni sztucznych, muzyka płynąca z ogromnych głośników wybudzi i wystraszy tatrzańską zwierzynę. W górach, tuż obok skoczni, niedźwiedzie mają swoje gawry. Istnieje poważne ryzyko, że się obudzą. Konsekwencje tego mogą być nieobliczalne.

Teren skoczni może pomieścić nie więcej jak 25 tys. osób. Tymczasem na sylwestrowe koncerty przychodzi  w Zakopanem ok. 60 tys. osób. Hałas jaki towarzyszy imprezie sylwestrowej jest nieporównywalnie większy od tego, jaki znamy z imprez sportowych organizowanych na Wielkiej Krokwii.

Prosimy władze Zakopanego oraz władze Telewizji Polskiej o odstąpienie od pomysłu organizacji imprezy sylwestrowej w bezpośrednim sąsiedztwie Tatrzańskiego Parku Narodowego.

Stary niedźwiedź mocno śpi. Nie obudźmy go.

Po zebraniu podpisów petycja zostanie przekazana burmistrzowi Zakopanego oraz prezesowi TVP.

Akcja Społeczna Tygodnika Podhalańskiego.    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Akcja Społeczna Tygodnika Podhalańskiego. do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.