Apel o poparcie dla stworzenia centrum nauki Cogiteon w Krakowie-Czyżynach

My, podpisani pod tym apelem, wyrażamy nasze wsparcie dla kontynuacji budowy centrum nauki wg założonych wcześniej planów. Apelujemy o zgodę i znalezienie takich rozwiązań, byśmy za 2-3 lata cieszyli się i byli dumni z obiektu na światowym poziomie, by nasze dzieci znalazły w nim ten zakątek, gdzie poczują, że poznawanie i rozumienie świata to jedna z najwspanialszych rzeczy w życiu.

Kraków to miasto szczycące się wielowiekową tradycją. Aby jednak miasto i Małopolska rozwijały się, potrzeba nowych miejsc, które wzbogacą jego potencjał – będą edukacyjnym wsparciem, szansą na to, by Kraków stał się metropolią światowej klasy.

Jednym z takich miejsc jest z pewnością centrum nauki. To wizytówka wielu europejskich miast. Takie centra funkcjonują również w Polsce. Dzieci w Amsterdamie, Paryżu, Barcelonie, ale też w Warszawie, Łodzi, Kielcach i Gdańsku mają dostęp do pobudzających wyobraźnię i zachęcających do pogłębiania wiedzy interaktywnych wystaw. Podobne inicjatywy są realizowane na Podkarpaciu i na Śląsku. Czy setki tysięcy dzieciaków na takie centrum nie zasługują? Czy rodzice oraz nauczyciele z Krakowa i okolic nie powinni otrzymać wsparcia, jakie daje nowoczesna instytucja popularyzująca naukę?

Szansa pojawiła się kilka lat temu, kiedy udało się pozyskać znaczące fundusze unijne (150 mln zł), ustalić lokalizację na zdewastowanym terenie w okolicach pasa startowego w Czyżynach, stworzyć projekt architektoniczny, który sensownie wpisuje się w te okolice.

Z końcem 2017 roku władze małopolskie powołały odrębną jednostkę - Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon. To, co przygotowuje Cogiteon robi wrażenie. W budynku centrum znajdzie się interaktywna ekspozycja z setką stanowisk poświęconych człowiekowi – od jego zdrowia, przez życie społeczne, świat który go otacza i który człowiek zmienia, po twórczość i prognozy przyszłości. W budynku centrum będą funkcjonowały także doskonale wyposażone pracownie – laboratoria, w których na własne oczy będzie się można przekonać, że świat jest ciekawy, wspaniały i wart poznania. Czy to mało? Czy można takiego pomysłu nie poprzeć?

Cogiteon to jednak nie tylko przestrzenie edukacji XXI wieku, to także wielki park z setkami drzew i krzewów, to także ogród na dachu, to naukowy plac zabaw i aleja odkrywców. To wielki teren relaksu, spacerów i piknikowania, wpisujący się w charakter dawnego lotniska i jego okolic. Teren otwarty (nieogrodzony), bezpłatnie dostępny dla wszystkich, szczególnie dla mieszkańców sąsiednich osiedli.

Czy taka kompleksowa, nowoczesna i ze wszech miar potrzebna inicjatywa wymaga jeszcze dodatkowego poparcia? Czy miejsce, który służyć ma wspieraniu rozwoju, myślenia, poznawania świata i jego rozumienia, miejsce kształcące świadomych i mądrych obywateli może nie powstać?

Może☹ - gdyż decyzją Wojewódzkiej Małopolskiej Konserwator Zabytków z końcem sierpnia rozpoczęto procedurę wpisania „krajobrazu kulturowego pola wzlotów po zachodniej części pasa startowego dawnego lotniska”, czyli terenów, gdzie stworzony ma być Cogiteon, do rejestru zabytków. Oznacza to wstrzymanie wszelkich prac (przetarg na budowę już trwa), a w konsekwencji stratę unijnych dotacji, zaprzepaszczenie planów i koniec marzeń o naszym, krakowskim i małopolskim centrum nauki.

W obecnej rzeczywistości niemożliwym jest rozpoczęcie planowania tej inwestycji w innej lokalizacji. Czy byłyby na to pieniądze? Czy dałoby się to załatwić na tyle szybko by centrum powstało wkrótce – za 2-3 lata? To pytania retoryczne. Wiadomo, że NIE.

Dlatego też my, podpisani pod tym apelem, wyrażamy nasze wsparcie dla kontynuacji prac wg wcześniej założonych planów. Apelujemy o poszukanie takich rozwiązań, by centrum nauki mogło powstać tam, gdzie przez lata planowano jego stworzenie, przy wykorzystaniu środków finansowych pozyskanych z Unii Europejskiej i w założonym wcześniej terminie otwarcia. To należy się mieszkańcom Krakowa i Małopolski.

----------------------
Więcej o Cogiteonie i bieżących problemach:

Krzysztof Lipień    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Krzysztof Lipień do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.