Wniosek o podanie się do dymisji pani Z. Małas oraz K. Ptok

Krystyna Ptok

Przewodnicząca

Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych

Ja niżej podpisana/y składam wniosek o podanie się do dymisji Prezesa Naczelnej Izby Pielęgniarek i Położnych oraz Przewodniczącej Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych.

Swój wniosek motywuję brakiem SKUTECZNYCH działań na rzecz poprawy warunków pracy i płacy pielęgniarek i położnych.

Podpisywane przez Panie porozumienia z ministrem zdrowia nie są realizowane w całości a ze strony Pań nie widzę skutecznej determinacji w celu ich wypełnienia.

Jest rzeczą niedopuszczalną, że porozumieniem z lipca 2018 roku nie zlikwidowano jednoosobowych obsad pielęgniarskich. A to było sprawą priorytetową dla Państwa organizacji!

Nie zgadzam się na zrównanie zawodu pielęgniarki i położnej z zawodem opiekuna medycznego, w regulacjach płacowych dotyczących wynagrodzenia zasadniczego pracowników podmiotów leczniczych.

Niepokojącym zjawiskiem jest działalność Pań na rzecz firmowania kontrowersyjnych działań ministerstwa zdrowia poprzez wspólne konferencje prasowe z wiceministrem zdrowia panią Józefą Szczurek-Żelazko. Takie działania poddają w wątpliwość NIEZALEŻNOŚĆ organizacji, którymi kierujecie. Zwłaszcza w okresie kampanii wyborczej.

Nie wyrażam także zgody na podwyżkę ściąganych przez izbę pielęgniarską obowiązkowych składek członkowskich do 500 zł rocznie.

Stale postępująca deprecjacja zawodu pielęgniarki i położnej wymaga zdecydowanego przywództwa osób stojących na czele Samorządu Zawodowego oraz Związku.

2_logo_pbnmuykzezroczyste_(1)_(4)2.png

Mariusz Mielcarek    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mariusz Mielcarek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.