Petycja przeciwko budowie oczyszczalni ścieków nad rzeką Świder

Skontaktuj się z autorem petycji

rozprawa w Sądzie Rejonowym w Otwocku

2015-01-09 10:58:45

Drodzy Państwo,

W poniedziałek 12 stycznia w sądzie w Otwocku na Armii Krajowej 2 o godz. 10.00 odbędzie się rozprawa na temat planowanej oczyszczalni ścieków nad Świdrem.

Prokuratura w Otwocku zamierzała umorzyć dochodzenie w sprawie błędnej dokumentacji inwestycyjnej dla oczyszczalni, jednak Fundacja „Nad Świdrem Przystań – Majówkowe Perspektywy” złożyła odwołanie.

Odwołanie zostało uznane przez Sąd, a poniedziałkowa rozprawa dotyczyć będzie braków oraz nadużyć w dokumentach zezwalających na budowę oczyszczalni ścieków przy Rezerwacie Świder.

Obecność jak największej liczby osób będzie podkreślała społeczny wymiar tej sprawy, zatem serdecznie Państawa zapraszam na poniedziałkową rozprawę.

tvp Info w ten poniedziałek przyjeżdża nad Świder

2014-11-16 16:10:54

Drodzy państwo

W dniu jutrzejszym (poniedziałek 17 listopada) o godz. 17.00 na stary most kolejkowy przy ul. Turystycznej przyjedzie dziennikarz z tvp Info. Kontrowersje wokół planowanej budowy oczyszczalni nad rzeką Świder będą opublikowane w programie "To jest temat". Zapraszam wszystkich do przyjścia na most i opowiedzenia czemu chcemy bronić Rezerwatu Świder przed tą inwestycją.

Proszę również o dalsze przekazywanie wiadomości o petycji. Im więcej głosów przeciwko oczyszczalni, tym większą mamy szansę na uratowanie pięknego miejsca, jakim jest Świder, przed zalewem ścieków.

Wąsy Andriollego - niedzielny happening

2014-11-07 18:42:15

Drodzy Państwo,
piszę do Was, sygnatariuszy Petycji Przeciwko Budowie Oczyszczalni Ścieków nad Rzeką Świder. Tworzyłam ją z merytorycznym wsparciem ekspertów, tak aby mogła służyć za mini kompendium wiedzy o aktualnej sytuacji Rezerwatu Świder jak i o planach budowy oczyszczalni. My, organizacje pozarządowe oraz aktywiści, chcielibyśmy aby informacja o planach władz Józefowa dotarła do jak największej liczby ludzi, toteż prosimy o przesyłanie linku do petycji dalej.

Jednocześnie chciałabym zaprosić Państwa na happening który odbędzie się już w tą niedzielę, 9 listopada. Naszym symbolem są wąsy Andriollego, czyli rysownika i architekta który zapoczątkował tradycje letniskowe nad Świdrem. Spotykamy się na moście starej kolejki przy ul Turystycznej o godz. 14.00. Po akcji na moście pójdziemy na historyczno-sentymentalno-przyrodniczy spacer wzdłuż rzeki do dawnych Brzegów Andriollego. Jego części będzie przewodził nieoceniony znawca lokalnej historii - p. Paweł Ajdacki, a o dawnej (niestety nieistniejącej już dziś) rezydencji Andriollego opowie nam społeczny opiekun zabytków p.Wiktor Lach. Po spacerze zapraszamy wszystkich uczestników na ognisko. Poniżej link do wydarzenia na facebooku:

Dziękuję za Państwa podpisy pod petycją

Zuzanna Stępniak

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.