Petycja przeciwko zlikwidowaniu prawnej ochrony zwierząt w Polsce.

Skontaktuj się z autorem petycji

Kolejna próba ograniczenia możliwości ratowania zwierząt!

2020-04-14 10:22:09

Minęło zaledwie kilka miesięcy, a pomysł zakazania organizacjom prozwierzęcym wykonywania interwencji wrócił!

Tym razem za sprawą ministerstwa rolnictwa i miałby dotyczyć terenów gospodarstw rolnych. Nie znamy uzasadnienia ani logicznych powodów, które miałyby stać za tą koncepcją. Możemy się tylko domyślać, że osoby, które znęcają się nad zwierzętami, chcą zrobić wszystko, żeby uniemożliwić ich ratowanie.

Mamy do czynienia z próbą wykorzystania sytuacji koronawirusa i związanego z nią zamieszania do wprowadzenia zmian, które będą obowiązywały, nawet kiedy epidemia się skończy. Celem ministra jest wyjęcie terenu gospodarstw spod obowiązywania Ustawy o Ochronie Zwierząt, tak byśmy nie mogli pomóc zaniedbanym czy głodzonym zwierzętom!

Cytat z pisma ministra:"(...) w sprawie nowelizacji ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. Z 2019 r. poz. 122, z późn. zm.) w zakresie uchylenia ust. 3 w art. 7 w celu zakazania wstępu do gospodarstw przedstawicielom organizacji, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, uprzejmie informuję, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje podjęcie prac legislacyjnych w ww. zakresie. Taka inicjatywa ustawodawcza zostanie podjęta w najbliższym możliwym czasie."

Minister nie wyjaśnia, skąd nagła potrzeba podjęcia prac legislacyjnych. Wszystko wskazuje na to, że jest kolejną osobą, która uległa wymyślonej narracji mówiącej o tym, że przedstawiciele organizacji prozwierzęcych zabierają zwierzęta bez żadnego uzasadnienia. W tej sytuacji kontynuujemy zbieranie podpisów pod petycją! https://www.petycjeonline.com/petycja_przeciwko_zlikwidowaniu_prawnej_ochrony_zwierzat_w_polsce

Koalicja Dla Zwierząt

Wygraliśmy bitwę, ale futrzarze i osoby skazane za znęcanie nad zwierzętami nie odpuszczają!

2020-01-27 12:03:37

Dziękujemy Wam za wsparcie w walce ze szkodliwym pomysłem odebrania organizacjom prozwierzęcym możliwości ratowania maltretowanych zwierząt! Wasze głosy dotarły do klubu Koalicji Polskiej i otrzymaliśmy od jego kierownictwa deklarację, że projekt nie będzie nigdy procedowany ani składany w imieniu klubu!

To bardzo dobra wiadomość ale prawdziwi autorzy projektu, czyli lobby hodowców zwierząt futerkowych oraz osób skazanych za znęcanie się nad zwierzętami, nie składa broni… przedwczoraj podczas sympozjum “Oblicza Ekologii” zorganizowanego m.in. przez Tadeusza Rydzyka i fundację hodowcy norek powtórzono kuriozalne zarzuty w kierunku organizacji prozwierzęcych - (m.in. sugerując, że podpalają gospodarstwa!) i potwierdzono chęć odebrania im uprawnień.

To oznacza, że projekt nie odejdzie w niebyt, za chwilę może wrócić za sprawą kolejnych posłów. Dlatego nie zamykamy petycji! Prosimy nadal o jej udostępnianie i podpisywanie. Będziemy zbierać podpisy, dopóki nagonka na uczciwie działające organizacje będzie trwała, a koncepcja pozbawienia ich uprawnień i finansowania ratowania zwierząt całkowicie nie upadnie!

Dlaczego powinniśmy walczyć dalej? Na zdjęciu umieściliśmy zwierzęta, które zostały uratowane zaledwie w ciągu kilku ostatnich dni! A od czasu rozpoczęcia debaty organizacje uratowały co najmniej kilkadziesiąt istnień, co mogłoby się nie udać po zmianie przepisów pozbawiających organizację m.in. możliwości odbioru zwierząt.

Koalicja Dla Zwierząt

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.