Petycja o wykreślenie z gminnej ewidencji zabytków toru kolarskiego Nowe Dynasy w Warszawie przy ul. Podskarbińskiej 11

Skontaktuj się z autorem petycji

Tor kolarski Orzeł w prasie sportowej lat 1972-1986

2022-12-18 17:42:21

Drodzy Państwo,

Nasza petycja do dziś nie doczekała się odpowiedzi.

Niemniej nie próżnowaliśmy. W okresie listopada i grudnia zbieraliśmy informacje na temat Orła w prasie sportowej tamtych lat chcąc zorientować się w znaczeniu toru dla kolarstwa oraz pozycji sekcji kolarskiej RKS Orzeł w polskim kolarstwie torowym.

Po paru zaledwie latach istnienia toru (od 1972 do 1978) jego krytyka zabrzmiała równie mocno, co początkowy zachwyt i oczekiwania. Obiekt jest też od początku traktowany jako niedokończony, bo niezadaszony. Liczono, że skoro PZO wykonało jezdnię, to federacja sportu albo miasto wykonają dach. Tymczasem do zadaszenia pretendują również tory w Radomiu, Żyrardowie, Szczecinie, Wrocławiu, Łodzi, Kaliszu, wszystkie kilkudziesięcio a nawet prawie stuletnie i to taki właśnie stary prawie stuletni tor zdecydowano się zadaszyć ale dopiero w roku 1988. Gryf Szczecin był bowiem jednym z najlepszych klubów sportowych królujących w kolarstwie i to on otrzymał dach. I ta decyzja o zadaszeniu to także recenzja toru Orła.

O RKS Orzeł w prasie nie ma praktycznie ani jednej wzmianki, nawet w organie LZS (tzw ludowych związków sportowych), którego misją jest promocja sportu wśród młodzieży, wśród mas i bardzo lokalnie.

Zebrane materiały zostały wysłane zarówno do MWKZ, jak i SKZ oraz do władz dzielnicy.

Towarzystwo Przyjaciół Kamionka i Skaryszewa jest w kontakcie z osobą prowadzącą sprawę wpisu toru do rejestru.

Załączam skrócone opracowanie poszukiwań w prasie, znaleźć je można pod tym linkiem:

Tak więc grochowianie i kamionecczanie ci starsi zapamiętali dobrze i zapamiętali wiernie: działy się krótko rzeczy wielkie, prawie każdego tam spędzono w ramach obowiązkowych wyjść ze szkoły albo z zakładu pracy. Ale tak było przez dwa pierwsze lata.

Nie mija lat 6 i tor dostaje cięgi za dewastację, pogoda za deszcz, a kibice za brak obecności. Nie brzmi to jak wybitna tradycja kolarska w okolicy, mit, z którym od kilku już lat oswajają nas aktywiści.

Życzę wszystkim Państwu wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia!

Dorota Jankowska Lamcha

Odpowiedź konserwatora

2022-11-17 18:08:38

28 października br złożyliśmy w biurze Stołecznego Konserwatora Zabytków naszą petycję o wyłączenie toru kolarskiego przy Podskarbińskiej 11 z ewidencji zabytków.

Zebraliśmy łącznie 1111 podpisów.

Dziś nadeszła opowiedź. Nie takiej się spodziewaliśmy. Sprawa wciąż nie jest rozpatrzona, nie został podany żaden termin, a odpowiedzialność została częściowo przerzucona na MWKZ.

Zdecydowanie będzie trzeba podjąć jeszcze inne działania, i to w niedalekiej przyszłości. Nie pozwolimy się zlekceważyć.

Dorota Jankowska Lamcha

koordynatorka akcji i petycji ,,Orzeł dla wszystkich"1668707900116.jpg

Petycja złożona!

2022-10-28 17:28:23

Dzień dobry,

miło mi poinformować, że dziś, 28 października złożyliśmy w biurze Stołecznego Konserwatora Zabytków naszą petycję o wykreślenie nieczynnego toru z ewidencji zbytków, wraz z łączną sumą 1111 (tysiąca stu jedenastu) podpisów i pieczątek 5 wspólnot mieszkaniowych.

Petycja została także przesłana do wiadomości Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.y

Dowiedzieliśmy się, że ewidencja jest systematycznie porządkowana i co kilka miesięcy wydawane są decyzje o skreślaniu obiektów, które się np. zdegradowane. Najbliższe takie zbiorowe ,,skreślanie" planowane jest na grudzień br.

To nie jest koniec naszej akcji ,,Orzeł dla wszystkich". Planujemy dalsze działania.

Przede wszystkim - nadal można i trzeba podpisywać petycję, udostępniać jak najszerszemu gronu odbiorców. To dopiero pierwszy tysiąc. Mieszkańcow Pragi Południe jest prawie 200 tysięcy!

Po drugie - raz w miesiącu w sobotę, aż do skutku, planujemy się spotykać pod terenem ,,Orła".

Po trzecie - na FB uruchomiliśmy grupę ,,Orzeł dla wszystkich" dla wymiany informacji, będzie też profil ,,Orzeł dla wszystkich".

Dziękuję wszystkim Sygnatariuszom i osobom wspierającym naszą akcję.

Pozdrawiam serdecznie

Mieszkańcy Pragi Południe

Pikieta ,,Orzeł dla wszystkich". Protest trwa!

2022-10-16 07:52:34

Wczoraj 15 października na rogu ulic Chrzanowskiego i Podskarbińskiej odbyła się nasza pikieta mieszkańców występujących przeciwko traktowaniu nieczynnego od lat 30, a czynnego tylko przez lat 15 toru kolarskiego jak zabytku i żądających jak najszybszego urządzenia go i udostępnienia na zieleń, sport i rekreację.

Odwiedziły nas ekipy z Super Expressu oraz ekipa Telewizyjnego Kuriera Warszawskiego, materiał tego ostatniego jest tutaj: Tor kolarski Orzeł może zostać zabytkiem. Mieszkańcy nie są zachwyceni (tvp.pl)

Nie widać w materiale powodzenia, jakim cieszyła się wczoraj lista podpisów pod petycją. Jeszcze nigdy w ciągu godziny nie udało jej się aż tak szybko zapełnić, za co bardzo dziękujemy!

Nasz protest dopiero startuje, petycja jest jedynie krokiem nr 1. Potrzeba bowiem czasu i determinacji by zrównoważyć kreowany umiejętnie przez kilka lat w mediach i mediach społecznościowych MIT Nowych Dynasów popierany przez organizacje aktywistyczne. Jak się okazało - przeciwko Mieszkańcom, idei piętnastominutowego miasta oraz zieleni dla klimatu zapisanych przecież w strategii rozwoju m.st. Warszawy.

Nade wszystko - musi nas być jeszcze więcej!

Liczę bardzo, że zdołacie nakłonić swoich Sąsiadów i Przyjaciół i do podpisania petycji i do włączenia się do naszej inicjatywy ,,Orzeł dla wszystkich". Musimy sprawić, by dostrzegł nas konserwator, oraz by widzieli nas wszyscy decydenci, od których zależy przyszłość tego terenu.

Groźba wpisu do rejestru jest poważna, bowiem dla konserwatora jest to rzadkość, jedyny taki obiekt, który powstał w Polsce po wojnie. Okoliczni mieszkańcy widzą w nim bubel i obiekt wiecznie nieczynny, a najstarsi pamiętają groźne wypadki na nim i to, że uchodził za tor wymagający nawet dla najlepszych.

Podpisy planujemy zbierać tylko do końca tego tygodnia.

Informacje o dalszych postępach akcji i wszystkim, co dzieje się w sprawie ruiny toru znajdziecie w grupie na FB: ORZEŁ dla wszystkich | Facebook, gdzie serdecznie zapraszam! Na wtorek na sesji Rady Dzielnicy Praga-Południe planowane jest przyjęcie stanowiska radnych w tej bulwersującej sprawie. Poinformujemy o tym na grupie.

Termin kolejnej pikiety zależeć będzie od dzialań konserwatora. Jeżeli biuro MKWZ będzie milczeć, spotkamy się w tym samym miejscu za miesiąc.

Z poważaniem,

koordynatorka akcji i petycjiOrzełdlawszystkich.jpg

Orzeł dla wszystkich!

2022-10-12 18:26:07

Drodzy Sygnatariusze!

Orzeł dla wszystkich! Pod takim hasłem w najbliższą sobotę 15 października o godz. 11.00 na rogu ulic Chrzanowskiego i Podskarbińskiej odbędzie się protest Mieszkańców, na który Was serdecznie zapraszam.

W połowie trwania konsultacji nt. zagospodarowania tego terenu konserwator zabytków wszczął procedurę wpisania obiektu z 1972 r do... rejestru zabytków!

Jeśli tak się stanie, teren zostanie zablokowany i ogrodzony na długi czas, ponieważ budowanie torów kolarskich nie należy ani do zadań, ani do priorytetów samorządu lokalnego, który wydarł dla Mieszkańców ten teren po wieloletniej batalii sądowej podmiotowi starającemu się tam uwłaszczyć.

Nie ma naszej zgody na odbieranie Mieszkańcom ostatniej oazy zieleni, jedynego tam miejsca, gdzie mogą powstać boiska, plac zabaw, czy zielony park, czy cokolwiek innego użytecznego dla dzieci, młodzieży, rodziców i seniorów, ze zgłaszanych licznie na konsultacjach pomysłów.

Nowe Dynasy stworzyły mit niegdysiejszej świetności obiektu, który od ponad 30 lat straszy ruiną. Zostawmy przeszłość w spokoju, dziś mało kto ją pamięta.

Dziś historię tego miejsca tworzą tysiące nowych Mieszkańców! Prawo każdego z nas do zieleni, rekreacji, miejsca na uprawianie sportu stoi na pierwszym miejscu! Zieleń dla klimatu, idea 15-minutowego miasta - to się dziś liczy!

Nie zgadzamy się na ,,historyczny" beton, nie zgadzamy się na zgniły kompromis z przeszłością. Orzeł musi być dla wszystkich!

Do zobaczenia na proteście!

koordynatorka akcji i protestu

Mieszkańcy Pragi Południe

Podwajamy tempo! Do dzieła!

2022-10-06 22:17:43

Szanowni Państwo,

Dziękujemy wszystkim, którzy poparli pomysł zawnioskowania o skreślenie nieużytecznego toru kolarskiego z ewidencji zabytków swoim podpisem. Musimy jednak podwoić wysiłki, ponieważ Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków wszczął, na wniosek paru organizacji, postępowanie w sprawie wpisania toru do rejestru zabytków. Jeśli tak się stanie, jakiekolwiek sensowne urządzenie tego terenu nie będzie już możliwe, pozostanie na długie lata taki jak dzisiaj - zamknięty i bezużyteczny.

Dlatego, jeśli mamy osiągnąć sukces, musimy przyśpieszyć podpisywanie petycji! Wyślijmy ją rodzinie, znajomym, niekoniecznie tylko mieszkającym obok toru, ale i tym, którzy tu w pobliżu pracują, uczą się, czy nas po prostu odwiedzają.

Mieszkańcy Pragi Południe jako zbiorowy autor tej petycji może zostać wsparty przez wszystkich zainteresowanych zagospodarowaniem tego miejsca, także z innych dzielnic Warszawy, lub jej okolic.

Bardzo dziękujemy! Do dzieła!

Mieszkańcy Pragi Południe

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.