Apel do Ministra Sprawiedliwości Adama Bodnara o przestrzeganie Konstytucji i prawa

Ostatnie działania i publiczne wypowiedzi Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Adama Bodnara, w tym nielegalne próby usunięcia z urzędu Prokuratora Krajowego i zapowiedzi podjęcia dalszych działań pozbawionych podstaw prawnych wskazują jednoznacznie, że działania Ministra Sprawiedliwości mogą wywołać wewnętrzny chaos i anarchię w prokuraturze.

Nie może i nie budzi wątpliwości, iż to obecnie na Prokuratorze Generalnym Adamie Bodnarze spoczywa obowiązek zapewnienia zgodnego z prawem, sprawnego i efektywnego działania tej instytucji. Nie będzie on mógł tych obowiązków wypełniać w sytuacji, poważnego i szybko eskalującego konfliktu wywołanego próbą obejścia obowiązujących przepisów.

Dlatego my, niżej podpisani obywatele wzywamy Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Adama Bodnara, aby - kierując się podstawowymi zasadami prawnymi oraz etycznymi wynikającymi z Konstytucji oraz pełnionego urzedu - w poczuciu odpowiedzialności za przyszłość Prokuratury i zapewnienia jej właściwego funkcjonowania, przedkładając interes obywateli i Rzeczypospolitej Polskiej nad interes prywatny, niezwłocznie odstąpił od działań pozbawionych podstaw prawnych oraz tych budzących poważne wątpliwości co do ich legalności. Tylko sumienne przestrzeganie art. 7 Konstytucji RP pozwoli realizować powierzone mu zadania zgodnie z wymogami praworządności.

W naszej ocenie tylko takie rozwiązanie może doprowadzić do uspokojenia sytuacji i utrzymania właściwego funkcjonowania prokuratury.

"Obejmując urząd Ministra Sprawiedliwości, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji i innym prawom Rzeczypospolitej Polskiej, a dobro Ojczyzny oraz pomyślność obywateli będą dla mnie zawsze najwyższym nakazem".

Wydarzenia ostatnich dni świadczą o poważnym konflikcie, który został wywołany przez Prokuratora Generalnego kwestionującego obowiązujący w Polsce porządek prawny. Narastający konflikt wywoływany próbą obejścia mechanizmów przewidzianych prawem powinien zostać natychmiast zakończony.

Podpisując, upoważniam @bez_marynarki do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.