Apel o odwołanie Krzysztofa Wyszkowskiego z funkcji członka Kolegium Instytutu Pamięci Narodowej za obrazę żołnierek Powstania Warszawskiego.

Nie możemy pozostać obojętni wobec haniebnego wpisu Krzysztofa Wyszkowskiego, w którym porównał żołnierki Powstania Warszawskiego -  Wandę Traczyk – Stawską i Annę Przedpełską - do Dirlewangerowców. Trudno sobie wyobrazić, co czuły Panie Anna i Wanda, gdy zostały porównane do bestii w ludzkiej skórze z brygady Dirlewangera, odpowiedzialnych za śmierć tysięcy cywili i żołnierzy Powstania Warszawskiego podczas rzezi Woli i tłumienia powstania.

Zastanawia też, czy Krzysztof Wyszkowski z premedytacją porównał bohaterki Powstania Warszawskiego do jednostki złożonej z kryminalistów, gwałcicieli i morderców, która - co tym bardziej szokujące - nawet w oczach SS-manów składała się z „morderców” i „świń”. A może nie miał wiedzy, czym była brygada Dirlewangera? Może na to wskazywać fakt, że nie umie poprawnie zapisać nazwiska tego kata Warszawy. Chociaż w drugim przypadku powinien użyć internetu do poszerzenia swojej wiedzy, zamiast tworzyć swój haniebny wpis. Są granice cywilizowanego dyskursu, są też granice chamstwa, ale Krzysztof Wyszkowski osiągnął dno odzierania człowieka z godności. Trudno też uznać „przeprosiny” Krzysztofa Wyszkowskiego za jakąkolwiek formę przeprosin w kierunku Pań Wandy Traczyk – Stawskiej i Anny Przedpełskiej. Dlatego uważamy, że nie ma dla niego miejsca w Kolegium Instytutu Pamięci Narodowej.

W godzinie próby Panie Anna i Wanda spełniły swój obowiązek, wykazały się odwagą i zaryzykowały swoje życie i zdrowie w obronie naszej wolności. Niestety IPN nie podjął się obrony pamięci o czynach tych żołnierek Powstania Warszawskiego, więc my jako naród musimy stanąć w obronie godności polskich bohaterek i polskich symboli.

Dlatego apelujemy do Sejmu, który mianował Krzysztofa Wyszkowskiego do Kolegium IPN, o odwołanie go z tej funkcji. Apelujemy też do Instytutu Pamięci Narodowej o wystąpienia z wnioskiem do Sejmu o usunięcie Krzysztofa Wyszkowskiego z funkcji członka Kolegium IPN.

Podpisując, upoważniam Marcin Suder do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.