Apel do wszystkich rozmówców zdalnie przez Internet występujących na żywo w programach informacyjnych w polskiej telewizji

A  P  E  L

engineer-g5f76d528e_1280.jpgtripod-g5171077b2_1280.jpgtelevision-remote-control-g581796e1b_1280.jpg

Apel do dziennikarzy z programów informacyjnych TV oraz do ich gości i ekspertów łączących się ze studiem TV na żywo przez Internet!

Zwracam się z prośbą, do wszystkich eksperów telewizyjnych i innych gości zdalnie łączących się ze studiem TV w trakcie programów informacyjnych na żywo przez Internet, aby w miarę możliwości technicznych i poziomu własnej wiedzy technicznej skorzystali z następujących porad, aby poprawić jakość ich własnego połączenia z prowadzącym dziennikarzem:

1. Proszę przed połączeniem na żywo wyciszyć własny odbiornik TV - aby nie było pogłosu w studiu oraz warto pamiętać o wyciszeniu telefonu komórkowego;
  2. Proszę skorzystać w miarę możliwości z połączenia przewodowego własnego komputera lub laptopa z domowym punktem dostępu do sieci Internet (routerem) - często połączenia bezprzewodowe (Wi-Fi) są niestabilne i występują zakłócenia i inne artefakty i opóźnienia;

3. Przed połączeniem proszę zrestartować swój komputer lub laptop tak aby po ponownym uruchomieniu sprzętu uruchomione było tylko wymagane oprogramowanie do połączenia ze studiem TV - aby komputer nie był przeładowany i sprawnie, szybko pracował;

4. Proszę powyłączać wszystkie inne tak zwane "przeszkadzajki" w systemie, to jest nieużywane innego oprogramowanie do komunikacji tekstowej, aby nie przeszkadzać w transmisji video na żywo do studia TV - powiadomienia dźwiękowe o wiadomości - przełączone na wyciszone;

5. Warto również wziąć pod uwagę częste aktualizowanie oprogramowania systemowego, antywirusowego oraz tego dedykowanego do połączeń zdalnych ze studiem TV.

Dziękuję za uwagę i mam nadzieję, że zastosowanie powyższych porad przyczyni się do polepszenia jakości połączeń na żywo - w kwestii dźwięku i obrazu - ze studiem TV w programach informacyjnych w polskiej TV.

Dariusz - widz, Warszawa. Ilustracje na licencji: Licencja: Pixabay License

Podpisując, upoważniam Dariusz Anonim do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Numer telefonu nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.