Apelujemy do Rządu RP o podanie daty wznowienia wesel.

Branża weselna od marca 2020r. trwa w niepewności przekładającej się również na niebywały stres i dezorientację Par planujących swoje śluby i wesela.
To w imieniu tysięcy Par w całej Polsce, które z najczystszą intencją rozpoczęcia wspólnego życia próbują zaplanować swoje uroczystości, piszemy tę petycję.
Ślub i wesele to dziś wielomiesięczne przygotowania, które niosą ze sobą szereg poniesionych kosztów liczonych w tysiącach i dziesiątkach tysięcy złotych.
Nie da się zaplanować wymarzonej uroczystości z dnia na dzień, czy nawet z miesiąca na miesiąc. Rezerwacja wymarzonej sali, świątyni, podwykonawców, zaproszenia, wymarzony ubiór, kwiaty rezerwuje się dziś z co najmniej rocznym wyprzedzeniem. Odwoływanie lub przekładanie uroczystości w ciągu miesiąca (tym bardziej z tygodnia na tydzień lub - jak w październiku 2020 - z dnia na dzień) często nie jest możliwe i kończy się - jak w roku 2020 - rezygnacją z sakramentenu małżeństwa i organizacji wesela. Założenie rodziny opóźnia więc jedynie brak jasnej perspektywy i jakiegokolwiek domysłu, czy dzień zaplanowanej uroczystości jest realny, czy też nie.
Ślub w małym gronie lub mikro - wesele nie jest tym, co leży w polskiej tradycji przejścia w stan małżeński w otoczeniu najbliższych - rodzin i ważnych osób, których w tym dniu chcemy mieć wokół siebie jak najwięcej. Ma być świadectwem dawanym w obecności całej społeczności - rodziny, przyjaciół oraz wszystkich bliskich i dalszych znajomych. Tak było, tak to widzimy, tak chcemy, by pozostało.
W dzisiejszej niepewności odwołujemy więc nie tylko wesela, ale również śluby, drastycznie przesuwając moment założenia rodziny.

Apelujemy o bezzwłoczne podanie informacji, czy nasze wesela zaplanowane na święta Wielkanocne, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec i kolejne miesiące roku 2021 odbędą się.
Nie wyobrażamy sobie przekładania ich na kolejny rok, miesiąc, odwlekając ponownie dzień przysięgi małżeńskiej. Nie chcemy czekać, narażając siebie i zatrudnionych przez nas podwykonawców na koszty, których możemy uniknąć, jeśli Rząd poda datę wznowienia wesel. Podkreślamy z całą mocą, że nie satysfakcjonuje nas odpowiedź analizująca obostrzenia (znamy je wszystkie i śledzimy od marca 2020r.), wskazująca na zagrożenia (te również rozumiemy i szanujemy reżim sanitarny, jesteśmy w pełni świadomi, że może on towarzyszyć naszym weselom), czy uzależniająca swoje brzmienie od czynników, których przebieg nie jest od nas zależny (tempo szczepień).

Pytamy o konkretną datę, która pozwoli nam podjąć decyzję bez ponoszenia niepotrzebnych kosztów.

Narzeczeni (i ich Rodziny) z zarezerwowaną datą wesela w roku 2021.

Składając podpis, uprawniam Justyna Kotowicz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.