Autobus z Wieliczki przez Stary Bieżanów do os. Podwawelskiego

W imieniu mieszkańców Starego Bieżanowa oraz ulicy Wygoda w Wieliczce odciętych od bezpośredniego połączenia autobusowego z Wieliczką i Centrum Kongresowego ICE Kraków żądamy utworzenia nowej linii autobusowej, która zapewni mieszkańcom dojazd do centrum Krakowa i Wieliczki. Nowa linia autobusowa powinna zostać również skomunikowana z pociągami SKA1 Kolei Małopolskich na przystanku Kraków Bieżanów Drożdżownia SKA i Wieliczka Rynek-Kopalnia.

Proponowana optymalna trasa autobusu, który będzie zbierać pasażerów m.in z ulicy Wygoda w Wieliczce (na ten moment nie ma tam żadnego autobusu MPK, a mieszka tam tysiące osób i stale budują się nowe domy). Nowe połączenie autobusowe zapewni mieszkańcom dojazd do centrum Krakowa, Wieliczki oraz umożliwi przesiadkę na pociąg SKA1.

Proponowana trasa WARIANT I:

Wieliczka SKA(parking przy stacji kolejowej Wieliczka Rynek-Kopalnia)  -  Ks. Zygmunta Goliana - Czarnochowska - Wygoda - Potrzask - Pruszyńskiego - Drożdżowa - Ks. Prałata Mariana Łaczka (skomunikowanie z pociągami na stacji Bieżanów Drożdżownia) - Mała Góra - Wielicka - Kamieńskiego - os. Podwawelskie.

Proponowana trasa odciąży autobusy linii 304, 503, 204, 244 oraz 133 i zapewni dogodną podróż bez przesiadek.

Jeśli pierwszy wariant trasy nie zostanie zrealizowany to proponuję dwa inne możliwe warianty, które zapewnią mieszkańcom m.in z ulicy Bieżanowskiej nową bezpośrednią linię autobusową do centrum Krakowa oraz połączenie autobusowe do Wieliczki.

WARIANT II

Wieliczka SKA(parking przy stacji kolejowej Wieliczka Rynek-Kopalnia)  -  Ks. Zygmunta Goliana - Czarnochowska - Wygoda - Potrzask - Pruszyńskiego - Drożdżowa - Ks. Łaczka (skomunikowanie z pociągami na stacji Bieżanów Drożdżownia) - Mała Góra - Bieżanowska - Wielicka - Kamieńskiego - os. Podwawelskie.

WARIANT III

Wieliczka SKA(parking przy stacji kolejowej Wieliczka Rynek-Kopalnia)  -  Ks. Zygmunta Goliana - Czarnochowska - Wygoda - Potrzask - Pruszyńskiego - Weigla - Ks. Jerzego Popiełuszki - Bieżanowska - Wielicka - Kamieńskiego - os. Podwawelskie.

ZALETY UTWORZENIA NOWEJ LINII AUTOBUSOWEJ:

- już nawet w liście poparcia petycji pojawiły się postulaty, że niektórzy mieszkańcy zrezygnują z auta i przesiądą się na bardziej ekologiczny środek transportu, czyli w autobus,

- zmniejszona emisja spalin,

- zysk ze sprzedaży biletów dla miasta,

- poprawa dostępu mieszkańców do kultury. Z pętli os. Podwawelskie to tylko kilka minut spaceru do Centrum Kongresowego ICE Kraków,

- większy zysk ze sprzedaży biletów na wydarzenia w  ICE Kraków,

- zwiększona liczba pasażerów MPK,

- skomunikowanie obrzeży Krakowa i Wieliczki z centrum,

- mniejsze korki na ul. Wielickiej.

- bezpośredni środek transportu do szkoły i pracy oraz na zakupy i do lekarza.

IMG_20190527_135402.jpg

Składając podpis, uprawniam Piotr Salawa do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.