Centra Wyposażenia Wnętrz - projekt zmiany rozporządzenia w sprawie ograniczeń w zwiazku z występowaniem stanu epidemii

Na podstawie art. 2.1 Ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz. U. 21014 poz. 1195), działając w interesie własnym na podstawie art. 2.2. pkt 2., a także w interesie publicznym na podstawie art. 2.2 pkt 1 tejże ustawy wnosimy o zmianę Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25.03.2021 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. 2021. 546)

PROPOZYCJA PROJEKTU ZMIANY ROZPORZĄDZENIA

Zakaz, o którym mowa w ust. 25. nie dotyczy obiektów handlowych lub usługowych, w tym parków handlowych, o powierzchni świadczenia usług powyżej 2000m², skupiających co najmniej 15 najemców, których przeważająca działalność polega na sprzedaży artykułów budowlanych, artykułów remontowych, mebli i AGD. W obiektach może przebywać jednocześnie nie więcej niż 1 osoba na 50 m² z wyłączeniem obsługi.

UZASADNIENIE

Centrum Wyposażenia Wnętrz nie jest typowym centrum handlowym, to obiekt handlowy skupiający co najmniej 15 najemców, których przeważająca działalność polega na sprzedaży usług i artykułów budowlanych, artykułów remontowych, mebli i AGD. W przeważającej większości są to mikro i małe rodzinne firmy polskie. Są to salony wystawowe, których ekspozycje przeznaczone są do prezentacji wybranych towarów i usług. Sprzedaż i produkcja odbywają się w dużej części na zamówienie. Salony wystawowe pełnią również funkcję biur, w których świadczone są usługi doradztwa i projektowania wnętrz. Ze względu na specyfikę centrum wyposażenia wnętrz ilość klientów przebywających jednorazowo w galerii jest bardzo mała i nie stwarza zagrożenia epidemiologicznego. Dodatkowo stały monitoring liczby wejść we wszystkich tego typu obiektach daje gwarancje przestrzegania proponowanego limitu 1 osoby na 50 m2. Liczba ta odzwierciedla rzeczywisty ruch klientów, który miał miejsce również przed epidemią COVID - 19.

Przedstawiciele polskich Centrów Wyposażenia Wnętrz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Przedstawiciele polskich Centrów Wyposażenia Wnętrz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.