Chcemy kupować bezpośrednio od Rolników na Ryneczku w Siechnicach - uwolnić Rolników od opłaty, zgodnie z Ustawą Sejmu obowiązującą od 01.01.2022

279476348_817494156252137_2038181871134317983_n.jpg         Szanowni Mieszkańcy Gminy Siechnice, pomóżmy Radnym Naszej Gminy w podjęciu dobrej decyzji w sprawie ułatwienia Rolnikom dotarcia do Mieszkańców Miast w piątki i w soboty.

Poprzyjcie tą petycję, która dba o naszą kieszeń - kupimy od Rolników bez dodatkowych opłat/danin. Kupimy śweżą lokalną żywność i wspomożemy Gospodarstwa z naszej okolicy.

Ustawa Sejmu, która obowiązuje od 01.01.2022 roku, zakłada wyznaczenie miejsc na lokalnych targowiskach, na których to Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje płody rolne i wyroby rękodzieła. Ustawa zwalnie też Rolników i ich Domowników z opłaty Targowej. Jest to bardzo dobra Ustawa, która nie nakłada "daniony" na KUPUJĄCYCH - każdy podatek czy inne opłaty trzeba wliczyć w koszt oferowanego towaru i to ostateczny konsument płaci za wszystko.

Obecnie na Ryneczku w Siechnicach przydzielono dla Rolników trzy stragany nr 5, 6 i 7 ale Za te stragany Rolnicy musza zapłacić tyle samo co typowi Handlowcy posiadajacy Księgi Rachunkowe.

Handlowiec taki, jest w stanie odliczyć sobie 23% Vatu z tej opłaty za wynajem, a oprócz tego wrzuca to w koszty i z tego tytułu płaci relatywnie mniej.

Dla przykładu: za wynajem straganu w sobotę trzeba uiścić opłatę 40,00 brutto. Rolnik nic sobie nie odliczy z takiej opłaty - całą opłatę musi wliczyć w cenę swoich produktów - np, do każdego kilograma doliczy 1,00........sprzedając 40 kg towaru, to ta opłata mu się zwróci. Natomiast Handlowiec z 40,00 odliczy 23% Wat więc zostanie kwota netto 32,52 Handlowiec otrzymuje fakturę WAT, i wrzuca w koszt te 32,52 - z tego odliczy sobie podatek np. 19% i relatywnie rzeczywisty koszt wynajęcia kiosku to 26,34 złote. Co to oznacza? oczywiście Handlowiec nie musi dokładać po 1,00 złotówce do kilograma i staje się atrakcyjnieszy dla kupującego.

Rolnik, nie może nic sobie odliczyć i jego produkty muszą mieć wyższą cenę. $0,00 złotych, to duża opłata

Obecnie procedowana jest poprawka do Uchwały Gminy, poprawka wyznaczajaca stanowiska mobilne (na powierzchni Rynku) na których Rolnicy będą mogli sprzedawać bez dodatkowej opłaty.

Takie stanowiska mobilne nie oferują prądu, wody i innych udogodnień. Na nich Rolnik z samochodu sprzedaje swoje płody Roli.

Kazdy Rolnik musi spełniać szereg wymagań i dostosować się do regulaminu porzadkowego - ma zostawić miejsce czyste, takie jak zastał. Nie ma mowy aby zanieczyszczać Rynek.

W obecnych, trudnych czasach bardzo ważne jest lokalne bezpieczeństwo żywieniowe, rozwój naszych sąsiedzkich gospodarstw, to potencjalne źródło zaopatrzernia na wypadek "kryzysowych sytuacji"

Petycję kierujemy do Rady Miejskiej Siechnic.

Państwo Radni, zostaliście wybrani przez Nas Mieszkańców, po to aby nadzorować gospodarowanie Naszym majątkiem. Stwierdzamy, że kupowanie płodów rolnych, nieobciążonych opłatą za sprzedaż, jest naszym zyskiem o którty zabiegamy.

Dariusz Legut Gospodarstwo Czarnela z Sulimowa    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Dariusz Legut Gospodarstwo Czarnela z Sulimowa będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: