Chrońmy Fort VIIa przed zabudowaniem!

Rada Miasta Poznania

PETYCJA

w sprawie podjęcia przez Radę Miasta Poznania uchwały o odmowie ustalenia lokalizacji inwestycji dla osiedla 12 wielorodzinnych bloków mieszkalnych na terenie zabytkowego Fortu VIIa.

My, niżej podpisani, apelujemy o ochronę zabytkowego i będącego obszarem zieleni Fortu VIIa przed planowaną przez firmę Constructa Plus Sp. z o.o. Sp.k. zabudową dwunastoma 5 i 6 kondygnacyjnymi blokami mieszkalnymi na 346 mieszkań. Zabudowany ma być m.in.  gęsto zadrzewiony stok bojowy Fortu VIIa. Przewiduje się łącznie 692 miejsca parkingowe, wyciętych ma być 1468 drzew, a dodatkowo usuniętych poprzez przesadzenie dalszych 1338 drzew.

Przeciwko planowanej zabudowie Fortu VIIa mamy wiele argumentów:

- niezgodność planowanej zabudowy z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, zabudowa powstałaby z wykorzystaniem tzw. lex deweloper,

- niezgodność ze Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego,

- lokalizacja planowanej zabudowy na obszarze klinowo-pierścieniowego systemu zieleni Poznania, - zniszczenie objętych wpisem do rejestru zabytków stoków Fortu VIIa,

- negatywny wpływ na obszar Natura 2000,

- realizacja planowanej inwestycji spowoduje zniszczenie siedlisk gatunków chronionych,

- uważamy, że planowane w ramach przedsięwzięcia przesadzenie 1338 drzew jest w praktyce niewykonalne,

- zabudowa byłaby realizowana wbrew uchwale Rady Osiedla Ławica, na terenie którego Fort VIIa jest zlokalizowany,

- zabudowa byłaby realizowana także wbrew uchwałom Rad Osiedli: Grunwald Południe, Grunwald Północ i Stary Grunwald,

- zabudowa byłaby realizowana wbrew rekomendacji nr 14 Poznańskiego Panelu Obywatelskiego,

- zabudowa byłaby realizowana wbrew wytycznym „Planu adaptacji do zmian klimatu Miasta Poznania”,

- planowane usunięcie 1468 drzew jest wbrew nowym wytycznym Generalnej Konserwator Zabytków prof. IH PAN Magdaleny Gawin dla wojewódzkich konserwatorów zabytków,

- opinia Narodowego Instytutu Dziedzictwa Oddziału Terenowego w Poznaniu wskazuje na istotną dla miasta rolę zieleni na stokach Fortu VIIa,

- przeciwna planowanej inwestycji jest Komisja Architektury Militarnej Polskiego Komitetu Narodowego Międzynarodowej Rady Ochrony Zabytków ICOMOS,

- przeciwne planowanej zabudowie Fortu VIIa jest Stowarzyszenie Polskich Architektów Krajobrazu (SPAK) Oddział Wielkopolski,

- przeciwne planowanej inwestycji są organizacje ekologiczne,

- przeciwni planowanej inwestycji na Forcie VIIa są przedstawiciele i sympatycy organizacji zajmujących się historią Poznania, historią fortyfikacji, oraz zabytkami i ich ochroną,

- zabudowa obszaru zieleni i zniszczenie stoków bojowych Fortu VIIa będą w praktyce nieodwracalne,

- Fort VIIa jako obszar zadrzewiony jest niezwykle cenny dla okolicznych mieszkańców w dobie postępujących zmian klimatycznych. Zmniejsza występowanie miejskich wysp ciepła, spowalnia odpływ wód opadowych, ogranicza ilość zanieczyszczeń w powietrzu, ogranicza hałas, zwiększa różnorodność biologiczną miasta, a także pełni rolę w utrzymanie fizycznego i psychicznego dobrostanu mieszkańców,

- zgoda dla planowanego przedsięwzięcia niszczącego obszar zieleni i obiekt zabytkowy byłoby również niebezpiecznym precedensem w kontekście pojawiającej się presji na zabudowę także innych fortów w Poznaniu np. Fortu VI,

- uważamy, że krótkoterminowe czynniki ekonomiczne nie powinny odgrywać kluczowej roli przy planowaniu zagospodarowania takich obszarów jak teren Fortu VIIa,

- zwracamy uwagę na podobną sprawę dotyczącą Fortu Luneta Warszawska w Krakowie, gdzie od 2016 roku kolejne wnioski dewelopera o zezwolenie na zabudowę mieszkaniową, pomimo zapisów w miejscowym planie dopuszczających taką zabudowę, są blokowane dzięki protestom mieszkańców i brakowi zgody ze strony konserwatorów zabytków na różnych szczeblach. Władze Krakowa rozpoczęły już procedurę zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, która ma zakończyć się usunięciem z tego planu zapisów dopuszczających zabudowę mieszkaniową na obszarze fortu.

Zagrożenia związane z planowaną zabudową przedstawione są także w prezentacji oraz w krótkim filmie (linki poniżej). Pod filmem są linki do bardziej szczegółowych informacji.

Link do prezentacji:

Link do filmu:

Biorąc pod uwagę powyższe, apelujemy o podjęcie przez Radę Miasta Poznania uchwały o odmowie ustalenia lokalizacji dla planowanej zabudowy.

Koalicja ZaZieleń Poznań i Prawo do Przyrody    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Koalicja ZaZieleń Poznań i Prawo do Przyrody do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.