ŻĄDAMY WYCOFANIA USTAWY O OBOWIĄZKOWYM SZCZEPIENIU

Odbiorca petycji:
Senat, Sejm i Prezydent RP, Rzecznik Praw Obywatelskich, Rzecznik Praw Pacjenta

My, obywatele Rzeczpospolitej Polskiej żądamy WYCOFANIA USTAWY O OBOWIĄZKOWYM SZCZEPIENIU!

NIE JESTEŚMY NIEWOLNIKAMI – MAMY PRAWO DO PODEJMOWANIA WŁASNYCH DECYZJI

GŁOŚNO MÓWIMY

NIE !!!

Zarówno  art. 38 i 39   Konstytucji jak i art. 68 obowiązują w każdej sytuacji. Artykuły te mówią wprost:

Art. 38: “Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia.”

Art.39: ” nikt nie może być poddany eksperymentom naukowym, w tym medycznym, bez wyrażenia dobrowolnie zgody.”

Art.68: 1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia,

3.Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku .

Jeżeli więc Konstytucja stwierdza że każdy pacjent ma wolną wolę, to dlaczego urzędnik, może bez żadnych konsekwencji prawnych dla siebie, pozbawić człowieka woli w majestacie prawa przy wykorzystaniu autorytetu państwa?

A właściwie nie tylko może pozbawić możliwości decydowania o sobie, ale jednocześnie tenże urzędnik nie bierze  żadnej odpowiedzialności za swoje decyzje.

Już w 1984 roku Światowa Organizacja Zdrowia przedstawiła Model Deklaracji Praw Pacjenta jako wytyczne do stosowania w poszczególnych państwach. W dokumencie tym określa się,że KAŻDY ma prawo do cyt:

“- poszanowania swojej osoby ludzkiej

- samo decydowania (do informacji o stanie zdrowia i PROPONOWANYCH PROCEDURACH LECZNICZYCH wraz z ryzykiem i przewidywaną korzyścią, do decydowania o zgodzie lub odmowie zgody na działania medyczne),

- poszanowania integralności fizycznej i psychicznej oraz poczucia bezpieczeństwa swojej osoby (do NIEDOKONYWANIA DZIAŁAŃ  MEDYCZNYCH BEZ WYRAŻENIA ZGODY) chyba, że jest niezdolny do wyrażenia zgody, a natychmiastowa interwencja lekarza jest konieczna, niepoddawania się badaniom naukowym bez zgody i oceny komisji etycznej.”

Pragniemy przypomnieć,  że w Polsce na podstawie obowiązującej Konstytucji i ustaw została opracowana już przed 20 laty KARTA PRAW PACJENTA, którą Minister Zdrowia i Opieki Społecznej przekazał do publicznej wiadomości.

Ustawa o Zakładach Opieki Zdrowotnej podaje,  że cyt;“ pacjent ma prawo do wyrażania zgody na udzielenie określonych  świadczeń  zdrowotnych lub ich odmowę – po uzyskaniu odpowiednich, wystarczających informacji.

Jak jednoznacznie wynika z przytoczonych i obowiązujących przepisów, podstawą działalności lekarza jest zgoda pacjenta na takie lub inne działanie medyczne.  Mówi o tym jednoznacznie także Dziennik Ustaw z 1997 roku nr 28 pozycja 152 art 25 i dalsze, a w szczególności poniższe artykuły ;

Art. 33.

1. Badanie lub udzielenie pacjentowi innego świadczenia zdrowotnego bez jego zgody jest dopuszczalne, jeżeli wymaga on niezwłocznej pomocy lekarskiej, a ze względu na stan zdrowia lub wiek nie może wyrazić zgody i nie ma możliwości porozumienia się z jego przedstawicielem ustawowym lub opiekunem faktycznym.

PROTESTUJEMY  przeciwko ustawie , która łamie podstawowe prawa człowieka i pacjenta, szczególnie w  takim państwie , w którym  nikt nie ponosi odpowiedzialności za powikłania, które mogą wystąpić po przymusowych szczepieniach.!!!

Wypełnij poniższy formularz, aby podpisać petycję utworzoną przez Polak. Autor petycji będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych w formularzu.