DO PRZYJACIÓŁ ZWIERZĄT SCHRONISKOWYCH!

Jesteśmy wolontariuszami w Kaliskim Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt. Bezdomnych - nie znaczy niekochanych, bo po to właśnie jesteśmy, aby je kochać. Od wielu lat dbamy o nie, organizując ich życie w taki sposób, aby mogły w nim odnaleźć choć odrobinę radości.

Odkąd sięgamy pamięcią, organizowaliśmy pomoc finansową dla zwierząt, które wymagały specjalistycznej diagnostyki w najlepszych klinikach weterynaryjnych. Zbieraliśmy pieniądze na budowę boksów, wybiegów, na zakup nowych bud i ocieplanie tych starych, na odgradzanie boksów, aby nie dochodziło do wypadków, oraz na zakup sprzętu, dzięki któremu prace w schronisku wykonywaliśmy z przyjemnością i szybko - często wykonując również obowiązki pracowników. Wspólnymi siłami zebraliśmy dla naszych zwierząt kilkadziesiąt tysięcy złotych, dzięki czemu zarząd schroniska mógł zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć np. na lepszą karmę.

Zrobiliśmy w schronisku jedyny w Polsce BOKS EKSPERYMENTALNY, w którym psy wiodły pod okiem terapeuty prawdziwe psie życie i mogły zaspokajać psie potrzeby. Dzięki temu boksowi nasze schronisko stało się wyjątkowe:

Dzięki nam, wolontariuszom, w schronisku toczyło się prawdziwe życie, a zwierzęta czekały na każdy kolejny dzień z niecierpliwością i nadzieją, wiedząc, że jesteśmy z nimi, o każdej porze dnia. Dzięki nam ponad 600 zwierząt znalazło nowe domy, stałe lub tymczasowe, a te, które wymagały natychmiastowej pomocy lecz nie znalazły domu, umieszczaliśmy w hotelikach, aby nie umierały w schronisku.

TAK BYŁO DO 1 STYCZNIA 2016 ROKU, GDY SCHRONISKO PRZEJĘŁO MIASTO...

Powstał nowy regulamin wolontariatu, który ogranicza nasze działania do minimum i dąży do likwidacji pomocy charytatywnej. Podjęto nowe decyzje niekorzystne dla zwierząt: zwolnienie bardzo dobrych pracowników, odebranie psom ciepłego posiłku w trakcie dnia, uniemożliwienie finansowego wsparcia leczenia zwierząt poza schroniskiem, uniemożliwienie oddawania zwierząt do domów tymczasowych, gdzie mogły być pod lepszą opieką i gdzie dbano o ich przygotowanie do adopcji... Nie mamy prawa podać naszym podopiecznym wody ani dołożyć słomy, nie mamy prawa pytać o to czy mają podawane lekarstwa i jak ocenia ich stan zdrowia lekarz...

Nasza odpowiedź brzmi: NIE! DLA OGRANICZENIA WOLONTARIATU W KALISKIM SCHRONISKU I DLA DECYZJI KRZYWDZĄCYCH ZWIERZĘTA:

Chcemy schroniska, w którym wolontariusze mogą dbać o swoich czworonożnych przyjaciół. Chcemy schroniska, w którym zwierzęta są otoczone najlepszą opieką behawioralną i weterynaryjną. Schroniska, w którym zwierzęta są dobrze odżywiane, zabezpieczone przed zimnem i zadbane. Gdzie mają stały, nieograniczony przez bezduszny zapis w regulaminie kontakt z ludźmi, którzy je kochają. Walczymy o dobre, korzystne dla zwierząt decyzje, dzięki którym zwierzaki poczują, że schronisko jest miejscem bezpiecznym i miłym i że mają kogoś, dla kogo warto jest żyć.

Pomóżcie nam pomagać - podpiszcie tę petycję.

Wolontariusze ze Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Kaliszu

Składając podpis, uprawniam Aneta Sitkiewicz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.