Dopływ zagranicznych lekarzy zablokowany. Panie Prezydencie, potrzebujemy pomocy!

PANIE PREZYDENCIE !! POMOCY !!!

Prezydencie, Pan czuwa nad bezpieczeństwem kraju i narodu polskiego. Sejm, czyli naród, uchwalił znakomite zmiany w ustawie o zawodzie lekarza, dzięki którym możemy pozyskać dodatkowych lekarzy, których brakuje w całym kraju Minister zdrowia wprowadzając nową ścieżkę przyznawania prawa wykonywania zawodu lekarzom z zagranicy trafnie określił wymagania, które zapewniają, że kandydat z zagranicy jest co najmniej na poziomie polskiego lekarza, który właśnie otrzymał tytuł specjalisty w danej dziedzinie. Wg medialnych informacji od grudnia 2020 do tej pory wnioski o przyznanie pwz (prawo wykonywania zawodu) złożyło około 200 lekarzy z zagranicy do ministra zdrowia, a ten wydał tylko 43 decyzji, choć tuż po wejściu ustawy w tym zakresie obiecał na łamach mediów, że cała procedura będzie trwała 2 a najwyżej 3 tygodnie. Tylko w grudniu, wniosków było 40. Apele szpitali o „każde ręce na pokład” pozostają bez echa. Apele pacjentów pozostają bez echa. Rzeczywistość wygląda tak:  NIKT Z WŁADZ NIE PRZESTRZEGA ZAPISÓW USTAWY !!!  Minister nie ma czasu na złożenie podpisu pod przygotowanymi już decyzjami dla lekarzy – decyzje potrafią leżeć na biurku mz i miesiąc !! Lekarz konsultant krajowy wg ustawy ma 7 dni na wydanie opinii o aplikującym lekarzu, a robi to w ciągu minimum 1,5 miesiąca, a raczej 2. Naczelna Izba Lekarska nie chce wydawać pwz lekarzom, ( którzy już otrzymali decyzję ministra), łamiąc prawo gwarantowane ustawą czym sprawia, że ci lekarze, są praktycznie nie użyteczni.

Prezes NIL często wypowiada się na łamach mediów, że w ten sposób dba o dobro pacjenta !!!!  Fałsz i obłuda jaką się wykazuje, świadczy tylko o tym, że NIL chce zamknąć hermetycznie swój rynek i nie dopuszczać konkurencji z zagranicy. Celem jest dalsze drenowanie budżetu do śrubowania stawek wynagrodzenia, które są i tak już kosmiczne. Obecne poczynania NIL pokazują, że zdrowie pacjenta jest u nich w dalekim planie, ale z drugiej strony wykorzystają ten argument na maksa aby realizować swoje finansowe cele.  Dlaczego NIL działa bezkarnie ? Dlaczego NIL chce się wzbogacić na pandemii, a nie pomaga w ratowaniu życia naszych obywateli ? Rząd Polski w walce z pandemią ma już nie tylko za przeciwnika covid z którym walczy, ale też Naczelną Izbę Lekarską !!! I po co rząd organizuje kolejne łóżka i respiratory ?  Chyba tylko dla statystyk. Kto będzie je obsługiwał ? Przesunięcia kadrowe z oddziału na oddział covid czy też między szpitalami bardzo osłabiają pozostałą część lecznictwa. A przed drzwiami szpitali stoją lekarze, których władza zaprasza ale drzwi otworzyć nie chce !!!!!

Czy to jest państwo prawa ? Czy to jest państwo sprawiedliwości ? Czy po to wybieraliśmy władze naszymi głosami, żeby była prowadzona polityka pozorów ? Czy stan pandemii, totalnego zagrożenia życia ludzkiego nie jest wystarczającym aby politycy (głównie NIL) w końcu pomyśleli o nas obywatelach jako o ludziach, a nie jak o cyfrach, jak o głosach wyborczych ?  Jeżeli medyczne władze samorządowe NIL działa przeciwko interesowi społeczeństwa to dlaczego nie pozbawić ich uprawnień ?

Wojciech Staniszewski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Wojciech Staniszewski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.