WNIOSEK O USTANOWIENIE ZABYTKOWEJ ALEI DRZEW W ZAGNAŃSKU
Skontaktuj się z autorem petycji
Re:
Bardzo tu patetycznie. A może trzeba popatrzeć na problem ekonomicznie? W końcu mamy kryzys. W Zagnańsku też. Zadłużona gmina
stare drzewa wycina,
By niepotrzebną zrobić drogę,
pojąć tego nie mogę.
Porażające, że ta petycja, dotycząca tego akurat miejsca w Polsce jest konieczna. Niestety, po zmianach w ustawie o ochronie przyrody, przenoszących cały ciężar opieki nad "pomnikami przyrody" na poziom gminy,bez przyznania właściwych środków finansowych i przy iluzorycznym nadzorze wojewódzkiego konserwatora przyrody petycji będzie przybywać. Ciekawe też gdzie w tej sytuacji są ci wszyscy ważni i mądrzy co Tuska pod "Bartkiem" witali, szczególnie ci ze starostwa (bo ono może wydać decyzję o wycince dla gminy) i nadleśnictwa tak zacnie umiejscowionego??? Ale cóż tam; dla tych co wiedzą,że pomniki przyrody wskutek niespójnych działań i zaniechań w ustawach i rozporządzeniach były pozostawione samym sobie przez ok 2 lata, sama wizyta Premiera pod "Bartkiem" to czysta hipokryzja.
Re:
Jestem zwolennikiem pięknych, ZDROWYCH drzew , ale drzewa przy ulicy Spokojnej są w większości spruchniałe uschnięte i zagrażają życiu i bezpieczeństwu osób tam mieszkających i uczęszczających w/w ulicą
Trzeba ratować drzewa ale zdrowe, a nie te które nie mają już nawet liści( bo takie też tam są) są dziurawe w środku i spruchniałe. Zagrażają przechodniom , nie raz już po większym wietrze straz musiała interweniować. Łamią się z tych drzew gałęzie praktycznie przy każdym wietrze gdyż są tak suche. Ratować te drzewa należało ale dużo wcześniej a nie teraz kiedy są one w opłakanym stanie.
Władze gminy Zagnańsk nie chcą usunąć tego co zielone i żyjące ale to co martwe , suche i spruchniałe
Głupotą byłoby wycięcie ZDROWYCH, starych drzew a nie wycięcie starych, zaniedbanych, SPRUCHNIAŁYCH drzew, KTÓRE SĄ ZAGROŻENIEM
Re:
Zgadzam się z opiniami poprzedników - te które jeszcze mają szanse trzeba zostawić, ale jet wiele innych które należy usunąć dla bezpieczeństwa nas wszystkich. Ten kto myśli inaczej chyba nigdy w życiu nie widział tych drzew i nie wie jakie niosą zagrożenia. Dobrze, że ktoś wreszcie się sprzeciwnił tej pseudo petycji.
Lokalną ludność nikt nie pytał o zdanie pisząc petycję ,ciekawe dlaczego pani inicjatorka tej petycji nie zapytała żadnego z mieszkańców ulicy Spokojnej co o tym sądzi. Ja jako mieszkaniec tejże ulicy popieram wycięcie drzew , zagrazają one bowiem bezpieczeństwu naszych domów, są suche i spruchniałe .
Z całym szacunkiem dla Pana ja też kocham przyrodę ale czy Pan te drzewa widział? Te "piękne drzewa" są spruchniałe część z nich nie rodzi już nawet liści, widoczne są duże dziury i mnóstwo suchych gałęzi, które po wietrze łamią się i zalegają na ulicy .Sam widziałem duże gałęzie na podwórkach sąsiadujących posesji oraz na pomnikach na cmentarzu.
Re:
A ciekawe czy ktoś pomyślał ile lat trzeba zbierać i odmawiać sobie wszystkiego żeby mieć swój wymarzony dom aż tu nagle przyjdzie wichura i jednym podmuchem zwali jedno, drugie i następne "zdrowe" drzewo. Ja nie wiem czy osoba która wypisuje takie bzdury widziała jak tutaj na ul. Spokojnej łamią się drzewa jak zapałki??????????? Wydaje mi się, że NIE WIDZIAŁA!!!!!!!!!!!!
| This discussion has been closed. |