List otwarty PZM do Premier Beaty Szydło
Skontaktuj się z autorem petycji
Wynagrodzenie lekarza w mieście Łodzi znacząco jest mniejsze od i tak niskich zarobków w skali kraju.Mimo poniżenia wypłatą 3,tys 200, zmęczeniem ponad miarę na 2 etatach nie zrezygnuję z życia w polsce, najwyżej zmienię zawód na mniej odpowiedzialny ( w sytuacji wypalenia co nam wszystkim grozi). Proszę zwrócić uwagę jak niska jest między nami kultura, i stosowanie elementarnych zasad w opiece nad pacjentem. Jestem pewna że przepracowanie, drażliwość,brak czasu na doszkalanie się, to równięż temat związany z tym jak się nas poniża takimi wynagrodzeniami, bezpośrednio wpływający na jakość naszych usług.
powrócić do zdrowia. Nie potrzeba żadnej chemii, która tylko zatruwa organizm. Medycyna ratuje życie, ale nie leczy przyczyny choroby. Ja mam bardzo duże rezultaty zdrowotne korzystając tylko z właściwego odżywiania. Miałam skaczące ciśnienie i podwyższony cholesterol. Teraz nie biorę leków i jest bardzo dobrze. Wszystko dzięki właściwej diecie.
diagnosta laboratoryjny
pracuję w zawodzie już 32 lata i wiem jedno - nasz zawód nigdy nie był doceniany.Pracownicy służby zdrowia w leczeniu pacjenta tworzą jedno uzupełniające się koło. Począwszy od lekarza,pielęgniarkę,diagnostę( bez,którego wyników badań krwi lekarz nic nie zrobi ),a kończąc na zawodach medycznych typu rehabilitant.Ostatnia podwyżka dla pracowników pozostałych zawodów medycznych była w 2002 r. ( lekarze dostali w 2007 r. po protestach wraz z pozostałymi pracownikami medycznymi,a koleżanki pielęgniarki po ustawie pani minister z 2012 r.).Dlatego popieram protest PZM.
Re: Re: Fizjoterapeuta
Od 8 lat pracuje jako fizjoterapeuta w szpitalu zarabiam najniższa krajowa 1700 zł skandal !
Podpisałem powyższą petycję, ponieważ na służbę zdrowia NFZ przeznacza za mało. Nie chciałbym, by składka wzrosła, choć czytaj: http://nczas.com/wiadomosci/polska/ue-nalozyla-na-polske-700-mln-zl-kary/ , choć wiele milionów nie raz "poszlo w błoto" na niedziałające lub niekompletne systemy, po przetargach w Naszym Państwie - ale jeśli szpital chce być przyjazny pacjentowi, to finansowanie pielęgniarek i ich ilość na oddziałach powinno się zwiększyć, a zależy to od szpitala, któremu NFZ mógłby przeznaczyć więcej finansów, a nie ładować sobie w nadmierną administrację. Chciałbym, by rezydenci też mieli lepiej i po skończonych studiach nie uciekali za granicę! Jeśli nie zmieni się nic odgórnie, to trzeba będzie zaostrzyć barykady, bo chore społeczeństwo, nie mające się jak leczyć dobrze, to mniejsze wpływy wszędzie tam gdzie pieniądze są potrzebne, a w centrali przejadane!
mam nadzieję że ta petycja posłuży sprawie wszystkich pracowników służby zdrowia,a nie tylko lekarzom i pielęgniarkom,jak to było do tej pory.My reszta personelu jesteśmy jeszcze w finansowym ogonie,daleko za pielęgniarkami,a wykonujemy równie potrzebny,odpowiedzialny zawód np. analityka.Czy lekarz postawi jakąkolwiek diagnozę nie podpierając się badaniami analitycznymi lub prześwietleniem? Osobiście nigdy się nie spotkałam z podobnym przypadkiem.Szkoda że nie pamięta się o tym przy podziale pieniędzy
| This discussion has been closed. |
Ochrona Zdrowia to nie tylko pielęgniarki i lekarze. To cały zespół, a nawet nazwałabym go "złożonym organizmem", który bez poszczególnych elementów/"narządów" nie będzie istniał!!! Lekarze bez badań laboratoryjnych, histopatologicznych, mikrobiologicznych, genetycznych czy serologicznych nie byliby w stanie postawić prawidłowej i ostatecznej diagnozy, która jest najistotniejsza w kwestii dobrania prawidłowego leczenia pacjenta. Identyczna sytuacja jest w przypadku pracowni radiologicznych czy endoskopowych. Nie zapominajmy także o tym, że czasem leczeniem nie są farmaceutyki tylko ciężka praca fizjoterapeutów. Inną grupą pracującą ponad siły są ratownicy medyczni, którzy przecież pierwsi ratują nasze życie (przed pomocą lekarską!). Niezastąpiony jest także dział sterylizacji, który każdego dnia przygotowuje całą masę niezbędnych narzędzi, nie tylko chirurgicznych... Diagnosta laboratoryjnyz 17 letnim stażem zawodowym, zarabiający niespełna 1800 zł netto.