Nie dla likwidacji biletów ulgowych!
Skontaktuj się z autorem petycji
Często podróżuję w celach medycznych, związanych z leczeniem i jeśli pomysł likwidacji zniżek dojdzie do skutu, dotknie mnie w bardzo dużym stopniu.
Osoby pełnosprawne mogą wynająć samochód, złożyć się z innymi podróżującymi, korzystać z podwozu, czy portali gdzie umawiają się osoby na podwiezienie prywatnym samochodem. Niestety ja z tego nie mogę skorzystać, gdyż jest to dla mnie zbyt duże ryzyko. I zbyt duża komplikacja. Środki publicznego transportu są dla mnie najlepszym rozwiązaniem.
Bardzo mnie też dziwi pomysł likwidacji tych zniżek. Byłam przekonana, że w dobie rozumienia i likwidacji barier dla niepełnosprawnych, raczej będzie się im ułatwiało funkcjonowanie, a tymczasem ma zapaść decyzja, która tysiącom nioepełnosprawnych wręcz zablokuje leczenie w odległych placówkach. A przecież najczęściej jeździmy daleko, bo przecież nie w każdym powiecie są specjalistyczne szpitale czy kliniki.
Musimy walczyć!
Jestem osobą niepełnosprawną i korzystam z ulg na przejazdy komunikacją PKS i PKP. Likwidacja ulg spowoduje, że nie będę mogła pozwolić sobie na częste podróżowanie zwłaszcza do lekarzy specjalistów którzy przeważnie pracują w dużych miastach oddalonych o wiele kilometrów od mojego miejsca zamieszkania.
Bo zgadza się ona z moimi poglądami.
Skoro politycy są tak wysoko opłacani, posiadają bezpłatne przejazdy na wszystkie środki komunikacji i otrzymują jeszcze pieniądze za paliwo bez względu na to czy je spalają czy nie. Jest to haniebne ze strony rządu odbierać parę groszy najsłabszym, najbardziej pokrzywdzonym przez los; odbiera się im nie tylko ulgi na przejazd ale odbiera im się dostęp do przestrzeni, do nauki do pracy za minimalne wynagrodzenie.
Opieka Państwa powinna być prorodzinna a nie narażać rodziców na wiiększe wydatki związane z wychowaniem dzieci a wprowadzanie opłat za bilety dla ludzi niepełnosprawnych jest poniżej jakiejkolwiek krytyki
Re: Re: skandal
Bardzo fajny tekst– dużo o tym jak oszczędzać będąc niepełnosprawnym tu http://jakzarabiacjakoszczedzac.blogspot.de
| This discussion has been closed. |
Co tu komentować. To skandal, że rząd w imię populistycznych haseł 500+ i ogólnospołecznego rozdawania pieniędzy chce zabrać niepełnosprawnym zniżki. Ludzie, którzy mają kilkaset złotych renty i często nie są zdolni wcale lub w pełnym wymiarze do pracy mają ponosić pełne koszta, podczas gdy zdrowi politycy jeżdżą po kraju za darmo... mają oczywiście odpowiednio wysokie pensje i przywileje. Renta wystarcza często tylko na opłacenie leków, rehabilitacji. O pieniądzach na życie, mieszkanie nie ma mowy. To jeden z najbardziej haniebnych pomysłów rządzących po 1989 roku!!!
Niniejsza petycja próbuje bronić praw osób, które często nie z własnego wyboru oczywiście są niepełnesprawne.