Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Skontaktuj się z autorem petycji
Bo przeraża mnie jak z dnia na dzień polski kler rośnie w siłę polityczną, oplata mackami coraz więcej polityków, którzy torują sobie drogę do władzy pozwalając im na coraz więcej klerowi. Biskupi chcieliby miś taką władzę jak kilkaset lat temu i gdy w końcu nie znajdzie się ktoś kto powie stop może być za późno.
Trzeba wziąść Przykład z Piłsudskiego, który gdy chciał usunąć biskupa polowego Gallę. W końcu po długotrwałych prośbach i groźbach zakręcił kurek z kasą dla ordynariatu polowego i bardzo szybko Galla poleciał. Ale do tego trzeba mieć jaja, a nie orzeszki. Marszałek dosadną opinię o Galli wyraził słowami:
"Mając w swym ręku funkcję dowódcy całego wojska, a w tym i duchowieństwa wojskowego, muszę robić także i kwalifikacje. Kwalifikacja moja w stosunku do biskupa Galla wypadła dla niego in minus, nigdy in plus. On był nierobem. Był on buveur et mangeur. Pełen intryg i świństw, zrobił impertynencję Prezydentowi Rzeczypospolitej. Nie mogłem go ani chwili trzymać w wojsku. Lepiej zabić, niż w wojsku trzymać w sprzeczności z honorem. "
Źródło Wikicytaty
uważam, że sprawy wiary i sumienia są sprawą osobistą każdego człowieka anie sprawą publiczną
z tego wynikają oczywiste wnioski :
- żadne związki religijne nigdy nie powinny wpływać na politykę i edukację ani przenikać się ze sprawami ekonomii i prawodawstwa Polski
- żadne związki religijne nie powinny być finansowane z publicznych pieniędzy, a jedynie przez wiernych w postaci opodatkowanych darowizn
- nikt z przyczyn własnych poglądów religijnych nie powinien narzucać innemu człowiekowi jak ma żyć, wpływać na decyzję ani w żaden sposób ograniczać (np. sprwa in vitro itp) - ergo - prawodawstwo winno być wolne od jakichkolwiek wpływów jakiejkolwiek religii ...
powyższe wynikają bezpośrednio z zapisów Konstytucji, jednak w rzeczywistości przepisy te są pogwałcone - a tym samym pogwałcone są zasady o równym traktowaniu obywateli i ich prawie do samostanowienia...
Dość już ukrywania pedofili,złodzieji i innej maści krętaczy.
Można dostać białej gorączki kiedy czyta się, że komorowski na odchodne awansował sukienkowego z byle porucznika na generała, bosze, widzisz i nie grzmisz!!!!!!
| This discussion has been closed. |