Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Skontaktuj się z autorem petycji
od dawna zgadzam się ze wszystkimi jej punktami
Kompletnie poroniony pomysł z tą petycją
To petycja napisana przez jakiegoś domorosłego konstytucjonalistę ignoranta. To obciach podpisywać się pod czymś tak słabym.
Re:
Ja też jestem przeciwko państwu wyznaniowemu. Nie wiem w jakim państwie żyjesz, ale w moim, czyli Polsce, państwo nie finansuje Kościołów.
Re:
Nie zauważyłem, żeby duchowni narzucali komukolwiek swoją wolę. Natomiast chcę żeby mówili jakie jest nauczanie Kościała w sprawach społecznych. Jestem katolikiem i mam prawo być wybierany lub wymierać swoich przedstawicieli w demokratycznych wyborach. Chciałbym, żeby stanowili prawo zgodne z moimi katolickimi poglądami, np. w kwestii poszanowania życia, wolności sumienia. Nie zgadzam się na mylenie nomoczesności i tolerancji z dyktaturą postępu w styju rewolucji francuskiej i bolszewiciej, która kończyły się ludobójstwem.
Re:
Na razie to pod tą petycją mamy hegemonię półgłówków, którzy korzystają z nadmairu czasu w wakacje. :)
Re:
Kto ci naopowiadał takich bzdur, że średniowiecze było ponure. A może chodzi o to, że w średniowieczu nie było disco polo? To wtedy zgoda.
Nie może być dominacji jednej religii nad inne.
Nie muszę zgadzać się z prawami innej wiary, ale na tym polega tolerancja w szerokim pojęciu.
| This discussion has been closed. |