Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Skontaktuj się z autorem petycji
Re: Re: Re: Re:
w większości podpisujący tę petycję ludzie nie mają nic przeciwko Bogu/Bogom ani ludziom wierzącym. Chodzi o przestrzeganie prawa.
Re: Re: Re: Re: Re:
W sumie masz dużo racji. Ale jak widzę takich błaznów jak komentarz nr 103 to mi się niedobrze robi. A o przestrzeganiu prawa myślę moglibyśmy toczyć ciekawą merytoryczną dyskusję :)
Re: prosze naniezc zmiany
Punkt szosty, ja tu jeszcze dopisze, ze religia powinna być nieobowiazkowa, żeby rodzice czy dzieci mogli z niej zrezygnować, ponadto, ta lekcja powinna odbywać się w Kosciele! Proszę o dopisanie tego do petycji, to ważne!
Chyba Ci się coś pomyliło. Nie można udowodnić naukowo, że czegoś nie ma. Należy udowodnić, jeżeli jest.
Re: Re: prosze naniezc zmiany
#130: martan18zielonagora - Re: prosze naniezc zmiany
Religia w szkole (na szczęście) nie jest obowiazkowa. Można zapisać dziecko na etykę.
Re: Re: Re: prosze naniezc zmiany
#132: Justi - Re: Re: prosze naniezc zmiany
w takim razie po cholere jest jeden z punktow?;d
Re:
> 6. Lekcje religii nie są obowiązkowe. Wystarczy tylko dbać o przestrzeganie tego, jeśli komuś ona nie pasuje.
nie są obowiązkowe, ale placimy za nie z naszych podatków.
Miały być dodatkiem, a stały się zwykłym przedmiotem wliczanym do średniej.
Miały być nauczanie niedpłatnie przez księży, a są nauczane na płatnych etatach.
pytam więc, co to znaczy "nie są obowiązkowe"? to niech ich nie będzie, a ten kto będzie chciał niech pójdzie na katechezę do kościoła.
Re: Re:
Kurde niech nie będzie obowiązkowy i nie będzie wliczany do sredniej, a ponadto żeby lekcje były organizowane w Kosciele to będzie gites
Re: Re: Re: Re: prosze naniezc zmiany
#133: - Re: Re: Re: prosze naniezc zmiany
Po to, żeby jej nie było w ogóle w szkole. Religia powinna być nauczana w kościele
Re: Re: Re: Re: Re: prosze naniezc zmiany
#138: Justi - Re: Re: Re: Re: prosze naniezc zmiany
no masz racje, ale nie rozumiem w czym problem:)
udowodnić, że czegoś nie ma ...po prostu sie nie da :) mozna wymyślać tysiące rzeczy i udowadniać, że ich nie ma ...tylko po co ??? hahhaaa więc nie pisz bzdur i nie osmieszaj się swoją ignorancją - wiary czy niewiary w kogokolwiek czy cokolwiek nie mozna ani nikomu zabronić ani tym bardziej narzucić , bo to dobrowolny wybór czlowieka , pierwsza religia ( wiara w moce nadprzyrodzone , boga ) została wymyslona , gdy spotkało się dwoje ludzi i sprytniejszy wykorzystał strach i glupotę tego mniej rozgarnietego ...tyle w temacie
naukowo ? DOBRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a co nauka MA WSPÓLNEGO Z GUSLAMI I CZARAMI ? I TZW WIARĄ ?
Poco tyle krzyku?
Może macie rację z tą petycją - ale jakie to na dłuższą metę ma znaczenie?
Lepiej weźmy się wspólnie do roboty i zadbajmy o naszą Rzeczpospolitą by była krajem wielkim, zamożnym, liczącym się w Europie i na Świecie, bliskim każdemyu Polakowi, by była dla nas wszystkich domem.
Tak na marginesie: ustalenie 100% świeckości kraju oznacza jednoczesne wykluczenie tych obywateli, dla których religia i płynące z niej zasady jest źrodem życia. Czyli znowu podział, znowu kłutnie, niezadowolenie, zamieszanie. A tego naj mniej teraz potrzebujemy. Tak czy inaczej, jak czytamy prawo to Polska jest dzisiaj jednocześnie świecka i katolicka i prawosławna, semicka itd, itd. I to jest piękne, a od nas Polaków zależy czy to będzie naszą siłą, że się dogadamy.
Re:
owszem, niech się kościół oddzieli murem, za którym będzie leczył upuszczaniem krwi i dalej nauczał, że Ziemia jest płaska. Konkordat kosztuje polskie państwo ogromne kwoty na jakie ja, jako antyklerykał nie godzę się. Ingeruje się w moją godność odmawiając mi prawa wystąpienia z katolickiej sekty na zasadach świeckich, w czym państwo (tu: GIODO) mi nie pomaga. Rząd konsultuje ustawy okołozdrowotne z kościołem ingerując w moje życie i zdrowie. Księża są ubezpieczeni z mojej pensji, więc pasożytują na mnie. DOŚĆ!
Re: Re:
no wlasnie to my im musimy pokazac, ze zle robia, mieli byc wzorem do nasladowania ,odpowiedzialni za nas i zobowiazani nas chronic a sluszne jest stwierdzenie na fb, ze " jakims dziwnym trafem przewaznie wola Boza laczy sie z wola tych, ktorzy o niej najglosniej mowia xd
Re:
wlasnie nie problem ustanowic prawo gorzej z powiedzonkiem " lex dura lex"
Re: Poco tyle krzyku?
#143: Gość - Poco tyle krzyku?
Puknij się w ten pusty łep
Jedyne co mnie w tym kraju trzuma to grawitacja.
Właśnie przez to że kościół może, inni mogą a my zwykli mamy tylko na nich zap... i milczeć
Zero szacunku za prace upokożenie i jałmużna niestarczająca na nic, to Państwo to łajdactwo niech zkiśnie
OT CO
Re: Re: Re: Re: Re:
#142: MARYLA - Re: Re: Re: Re:
Niech spróbuje wyjaśnić Cuda Eucharystyczne
| This discussion has been closed. |
Re: Re: Re:
#125: zyg-zak - Re: Re:
W zasadzie skoro można wierzyć w krasnoludki to można też nie wierzyć. Tylko że jeśli chodzi o Boga, to jeszcze nikt nie udowodnił naukowo, że Go nie ma