List Otwarty Lekarek i Lekarzy Psychiatrów oraz Psycholożek i Psychologów Polskich

Szanowni Państwo, Drodzy Pacjenci i Pacjentki,

W związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego, który wykluczył przyczyny embriopatologiczne jako przesłanki do legalnego i bezpiecznego zakończenia ciąży, przypominamy, iż naszym zadaniem jako lekarek i lekarzy psychiatrów, psychologów i terapeutów, jest czuwać nad stanem zdrowia Pacjentek i Pacjentów.

Zdrowie psychiczne jest fundamentalnym elementem zdrowia człowieka. Przymus prawny kontynuowania ciąży przy świadomości ciężkiego uszkodzenia płodu, pozbawienie możliwości wyboru, bardzo często wiążą się z poważnym kryzysem psychicznym u kobiety, którego konsekwencje mogą mieć zarówno charakter ostry jak i długofalowy. W niektórych sytuacjach może w związku z tym dochodzić nie tylko do zagrożenia zdrowia psychicznego kobiety, czyli zdrowia w ogóle, ale także życia. Chcemy niniejszym poinformować, że w przypadku stwierdzenia zagrożenia dla zdrowia i życia kobiety będącej w kryzysie, będziemy czuć się zobowiązani do stwierdzenia tego faktu poprzez wystawienie odpowiedniego zaświadczenia.

Pragniemy również przypomnieć, iż każdy człowiek, zwłaszcza będący w kryzysie, wymaga indywidualnego podejścia. Każdy z nas jest odrębną jednostką i ma własne możliwości radzenia sobie z traumatycznymi doświadczeniami. Każdy człowiek zasługuje na szacunek i poszanowanie godności. Nikt nie powinien być prawnie zmuszany do trwania w traumatycznej sytuacji przekraczającej granice wytrzymałości psychicznej, przy świadomości, że pomoc jest możliwa i dostępna. Każda Pacjentka i Pacjent ma prawo oczekiwać, że medycyna ulży Jej lub Jego cierpieniu zgodnie ze współczesną wiedzą medyczną, co zostało zapisane w Kodeksie Etyki Lekarskiej, którego zobowiązaliśmy się przestrzegać. Pragniemy zapewnić nasze Pacjentki oraz Pacjentów, że w tych trudnych chwilach mogą liczyć na naszą nieoceniającą pomoc.

Z poważaniem,

Prosimy psychiatrów, psychologów i psychoterapeutów zgadzających się z powyższą treścią listu o podpisywanie się z podaniem stopninia naukowego (lek., mgr, dr n. med. itp.) oraz specjalizacji/zawodu (specjalista psychiatra, rezydent psychiatrii, psycholog, psychoterapeuta). Ze względu na troskę o wiarygodność petycji, wpisy bez powyższych danych będą usuwane.

Wpisy bez widocznego imienia i nazwiska również będą usuwane.

Dr hab. n. med. Jarosław Jóźwiak, rezydent psychiatrii    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Dr hab. n. med. Jarosław Jóźwiak, rezydent psychiatrii do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.