list otwarty w sprawie pokazu filmu "Dobra Zmiana" na Krakowskim Festiwalu Filmowym

Dobra_Zmiana_2.jpgMy, niżej podpisani, jesteśmy zaniepokojeni tym, że film Konrada Szołajskiego pt. „Dobra zmiana” nie został uwzględniony w programie 59-go Krakowskiego Festiwalu Filmowego. Festiwalu, którego – jak deklarują organizatorzy - „nieodłącznym elementem są pokazy najnowszych i najważniejszych polskich filmów”. „Dobra zmiana” jest dokumentem dwojakiego rodzaju nastrojów społecznych, które w ostatnich latach kształtują teraźniejszość w Polsce. Od tego, które z nich przeważą, może zależeć nasza przyszłość na długie lata. W którąkolwiek stronę się ona potoczy, film będzie stanowił bezcenne źródło historyczne, pomocne w zrozumieniu procesów, których jeszcze, z braku niezbędnego dystansu, nie umiemy właściwie ocenić. Przedstawiając konflikt najgorętszy z możliwych, twórcy filmu udała się niezwykła sztuka zachowania pełnej neutralności. Najlepszym tego dowodem jest, że – jak to podkreślają liczne recenzje z najróżniejszych źródeł – obie strony rozpoznają w nim motywacje, którymi się kierują i żadna z nich nie poczuła się zaatakowana ani urażona. Toteż prócz walorów poznawczych związanych z jego problematyką, film dostarcza również warsztatowego wzorca dokumentu zarazem zaangażowanego i doskonale chłodnego. Niezależnie od tego, czy taka sterylna koncepcja zdobędzie sobie uznanie wśród nauczycieli akademii filmowych, dzieło K. Szołajskiego może stanowić istotny punkt odniesienia w nauczaniu sztuki filmowego dokumentu. Jesteśmy zatem przekonani, że jest to utwór, którego nie sposób pominąć w programie poważnego festiwalu. Krakowski Festiwal Filmowy ma wysoką, międzynarodową rangę wśród tego typu imprez. Pragniemy, aby tak pozostało.

Składając podpis, uprawniam Piotr Kalista do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.