Lubelskiemu artyście grozi bezdomność!

Ostatni rok był trudny dla nas wszystkich. Najtrudniejszy okazał się jednak dla tych najbardziej zagrożonych epidemią i zarazem najsłabszych – dla osób starszych i schorowanych.
Kolejną grupą najbardziej chyba narażoną na skutki całej tej sytuacji są osoby wykonujące wolne zawody, a w szczególności te, których praca wiąże się nieodłącznie z interakcją z odbiorcą.
Jedną z tych osób jest - istotny dla środowiska lubelskiego (choć jesteśmy przekonani, że nie tylko) – Jerzy Zyśko. Artysta o niemałym dorobku, ale też o uznanej pozycji.  Stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w 2005 i 2006 roku. Autor licznych wystaw indywidualnych i uczestnik wielu wystaw zbiorowych laureat nagrody Angelus w 2005.
Zyśko jest artystą, który niekoniunkturalnie postawił na sztukę, nie idąc na skróty, nie szukając kompromisów z rynkiem. Jedna z jego prac (znakomita „Autolekcja” z 1993 roku) współtworzy Regionalną Kolekcję Sztuki Współczesnej budowaną od lat przez Lubelskie Towarzystwo Zachęty Sztuk Pięknych. Jest też poetą, współautorem (wraz z Andrzejem Pilipczukiem), tomiku wierszy „Trudna miłość”.
Obecnie płaci za to wysoką cenę. Od lat 70. mieszkając w mieszkaniu komunalnym, w kamienicy przy ul. Królewskiej, będąc tam zameldowanym został niedawno zmuszony przez Zarządcę (Zarząd Nieruchomości Komunalnych – działający w imieniu Gminy Lublin) do zdania zajmowanego mieszkania administratorowi tj. firmie ZW AD-REM Centrum Sp. z o.o.
Jerzy Zyśko przez lata mieszkał tam ze starszą osobą z bliskiej rodziny. Kiedy ze względu na postępującą i ciężką niepełnosprawność osoba ta, będąca głównym lokatorem, znalazła się w DPS-ie, artysta stanął przed widmem bezdomności. Sytuacja jest tym trudniejsza, że obecnie, w związku z sytuacją, ma status bezrobotnego bez prawa do zasiłku, utrzymując się wyłącznie z dorywczych prac, których jest coraz mniej.
Jest luty, czas pandemii, czas obostrzeń z nią związanych. Możliwości zarobkowania i utrzy -mania się są dla niego ograniczone do minimum, a możliwość wynajęcia mieszkania na wolnym rynku jest zupełnie nieosiągalna.
Decyzja Zarządcy nieruchomości została wydana 8 lutego ze skutkiem 14-dniowym, 15 lutego Jerzy Zyśko złożył prośbę o scedowanie prawa lokatorskiego na niego. Bliska osoba będąca dotąd głównym lokatorem poparła ten wniosek. Decyzji ze strony Zarządcy brak, nie wiemy też czy będzie pozytywna.
Mieszkanie jest zadłużone w bardzo nieznacznym stopniu i mamy nadzieję, że w najbliższym czasie z pomocą przyjaciół, a w razie konieczności, dzięki niezwłocznie uruchomionej zbiórce publicznej uda się je szybko i w całości spłacić.
Nasza petycja, apel, ma charakter ludzkiej prośby o to by w obecnej trudnej sytuacji, a dla artystów trudnej w dwójnasób, Zarządca podjął pozytywną dla artysty decyzję a Gmina Lublin poprzez odpowiednie do tego komórki poparła tę prośbę.
Tym bardziej, że przez prawie pół wieku, Jerzy Zyśko, mieszkał tam, w należyty sposób troszcząc się, jako współlokator o stan zajmowanego mieszkania, które było i jest dla niego jednocześnie mieszkaniem pracownią, w której tworzy i w której znajduje cię ogromna część jego aktualnego dorobku.

Poniżej załączamy biogram artysty.
JERZY ZYŚKO

Urodził się w Lublinie w 1963 roku. W latach 1981-1985 studiował malarstwo i rysunek w IWA UMCS (obecnie Wydział Artystyczny UMCS) w Lublinie w pracowni prof. Ryszarda Lisa, a następnie na wydziale malarstwa w PWSSP (obecnie ASP) we Wrocławiu, uzyskując dyplom w pracowni malarstwa prof. Józefa Hałasa, w 1990 roku.
Autor obrazów-obiektów, obiektów, instalacji, grafik (drzeworyt), rzeźb. Stypendysta MKiDN w latach 2005 i 2006. Laureat nagrody Angelus w kategorii „Artysta roku” w roku 2005.

Wystawy indywidualne:
1990 - Dyplom- instalacja „W pierwszą rocznicę śmierci Samuela Becketta”, Galeria
„Na Solnym”, Wrocław
1993 - „Obrazy. Obiekty”, Galeria Stara BWA Lublin
1996 - „Obiekt dźwiękowy” w: „Galerie”, Galeria Grodzka BWA Lublin
1998/1999 - „Autolekcja”, Galeria Labirynt 2, BWA Lublin
2000 - „Kołysanka” w: „Czas i chwile”, Galeria Stara BWA Lublin
2003 - „Drzeworyty”, Galeria Michałowski, Lublin
2005 - „Drzeworyty”, Muzeum Diecezjalne Sztuki Religijnej - Wieża Trynitarska. Lublin
2006/2007 -„Drzeworyty”, Galeria 1 KUL, Lublin
2009 - „Rzeczy proste”, Galeria Rybna 4 LTZSP, Lublin
2015 - Mała Galeria, Liceum Plastyczne, im. Józefa Chełmońskiego, Nałęczów
2016 - „Rzeczy proste”, Puławska Galeria Sztuki, Puławski Ośrodek Kultury „Dom Chemilka”
2018 - "Ciche życie", Muzeum Historii Miasta Lublina
2020 – „Martwe natury”, Galeria Mit, Kazimierz Dolny

Wystawy zbiorowe:
1990 – „Promocje ’90”, Galeria BWA Legnica
1992 – „Artystyczna Przestrzeń Intermedialna”, Wratislavia Cantans, BWA Wrocław
1995 – „Trutka” w: „Status Quo”, Centrum Rzeźby Polskiej, Orońsko, Muzeum Narodowe
w Warszawie
1996 - Marcowe Gody III, Muzeum Artystów, Łódź
1997 - „Spojrzenia”, BWA Lublin
2000 – „Czas i chwile”, Galeria Labirynt 2
2001 - „Postawy - szczególne powołanie artysty”, BWA Lublin
2010 – „Limes Sztuki”, Warsztaty Kultury, Lublin
2012 – „Otwarte miasto – Open City” Festiwal sztuki w przestrzeni publicznej, Lublin
„Ars loci – obraz aktualny”, Warsztaty Kultury w Lublinie
2016 - "Lekcje z kolekcji. Lubelskie kolekcje poza instytucjami"  Centrum Spotkania Kultur w Lublinie
2020 – Festiwal Utajone Miasto/Miasto Otwarte

Ernest Malik, Krzysztof Kijewski, Mariusz Kozik    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Ernest Malik, Krzysztof Kijewski, Mariusz Kozik do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.