Mieszkańcy Osiedla Baranówek nie zgadza się na deweloperską dewastację dzielnicy

do_internetu1.jpeg

SZANOWNY PAN

PREZYDENT MIASTA KIELCE

BOGDAN WENTA

SZANOWNE/I PANIE, PANOWIE

RADNI MIASTA KIELCE

Szanowni Państwo,

My, lokalna społeczność Osiedla Baranówek, NIE ZGADZAMY się na deweloperską dewastację dzielnicy zaprojektowanej jako osiedle domków jednorodzinnych oraz dwurodzinnych (bliźniaki) i zwracamy się z petycją do Państwa w sprawie podjęcia pilnych decyzji, zmierzających do zatrzymania zabudowy osiedla Baranówek. Bloki mieszkalne, które powstały do tej pory, ewidentnie pokazują błędny kierunek i powodują:

• zastawianie przez zaparkowane samochody całych ulic oraz trawników (ulica Zółkiewskiego, Sobieskiego, Chodkiewicza i inne), co z kolei powoduje niebezpieczeństwo dla mieszkańców, w tym dzieci, skutkuje również zagrożeniem życia i zdrowia ludzi z uwagi na niejednokrotny brak odpowiedniego miejsca dla przejazdu służb ratownictwa medycznego;
  • wzmożony hałas;
  • korkowanie się całej dzielnicy (problem wyjazdu na Al.Na Stadion, ul.Ściegiennego, ul. Husarską) a przez to zmniejszenie bezpieczeństwa na Osiedlu;
  • nagminnie zastawianie chodniki, co uniemożliwia korzystanie z nich rodzinom z dziećmi, starszym osobom czy osobom niepełnosprawnym i zmusza je do poruszania się po drodze, co jak powszechnie wiadomo znacznie zmniejsza ich bezpieczeństwo;
  • frustracje mieszkańców domów jednorodzinnych, którzy graniczą ze ścianami balkonów kilkudziesięciu mieszkań;
  • wizualne zaburzenie ładu przestrzennego kształtowanego przez lata.

Działalność deweloperska w postaci budowy bloków stoi w ewidentnej sprzeczności z dotychczas obowiązującym Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego, który obowiązywał przez lata i nie dopuszczał tego typu inwestycji. Narusza również w sposób rażący, zasadę „dobrego sąsiedztwa” określoną w artykule 61 ust.1 pkt 1 Ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

Domagamy się również konkretnego i zdecydowanego działania Prezydenta Miasta Kielce i Radnych Miasta Kielce na rzecz mieszkańców a nie w interesie deweloperów poprzez:

• uchwalenie przez Miasto Kielce nowego Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla całego Osiedla Baranówek w trybie pilnym, który będzie chronił dotychczasową zabudowę jednorodzinną oraz dwurodzinną.
  • zmiany w Studium uwarunkowania zagospodarowania miasta Kielce polegającej na doprecyzowaniu definicji zabudowy niskiej intensywności dla Osiedla Baranówek, zachowując brzegowe parametry, które winny znaleźć się w przedmiotowej definicji:
        • zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna szeregowa (budynki jednolokalowe),
        • wskaźnik intensywności wyrażony stosunkiem powierzchni całkowitej budynków do powierzchni terenu objętego inwestycją - maksymalnie 0,6,
        • wysokość zabudowy: do 2 kondygnacji nadziemnych lub jedna kondygnacja nadziemna z poddaszem użytkowym, łącznie nie więcej niż wysokość do 9m,
        • miejsca postojowe - min. 2 na l lokal mieszkalny,
        • teren biologicznie czynny min. 40% powierzchni terenu objętego inwestycją,
  • wstrzymanie obecnych postępowań o wydanie decyzji o Warunkach Zabudowy i wydawania odmownych decyzji na wnioski wszystkich deweloperów o Warunki Zabudowy na budynki wielorodzinne.

„Baranówek” i Las Baranowski to miejsce oddechu nie tylko nas mieszkańców Osiedla ale również wszystkich Kielczan. Bo przecież znakomita większość z Was, rownież Radnych Miasta Kielce, właśnie TO miejsce wybiera na odpoczynek. Tu przyjeżdżamy na spacer z rodziną i psem, krótki trening biegowy czy przejażdżkę rowerową. Tu bezpiecznie, ładujemy swoją energię i spokój.

Pomóżcie nam zadbać i ochronić to wyjątkowe miejsce Osiedla i Lasu Baranówek!

Mieszkańcy Osiedla Baranówek

190435890_300109938278248_3163484341747895733_n.png

Zespół Osiedlowy Baranówka    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Zespół Osiedlowy Baranówka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.