Natychmiastowe wstrzymanie wycinki drzew przy ul. Piłsudskiego w Koszalinie

Szanowny Panie Prezydencie!

My niżej podpisane i podpisani zwracamy się z prośbą o natychmiastowe odstąpienie od planów wycięcia drzew przy ul. Piłsudskiego w ramach prowadzonego tam remontu i przebudowy drogi.

Uważamy, że priorytetem dla miasta powinna być dbałość o tereny zielone, zadrzewienie i zacienienie miasta, które jest niezmiernie korzystne dla ochrony komfortu, zdrowia i samopoczucia mieszkańców. W obliczu zmian klimatycznych, rosnących rok do roku temperatur drzewa stanowią naturalną i skuteczną ochronę przed skutkami upałów. Wystawienie na wysokie temperatury przyczynia się do zaostrzenia chorób układu krążenia, na które umiera blisko 200 tysięcy osób rocznie. Wpływa to również na jakość życia w mieście i jego atrakcyjność zarówno dla turystów jak i osób na stale w nim żyjących. Nowe zasadzenia zaczną spełniać funkcje drzew zaplanowanych do wycięcia dopiero za kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt lat.

Ulica Piłsudskiego w Koszalinie to jeden z najbardziej urokliwych fragmentów naszego miasta. Jest jedną z niewielu pamiątek po przedwojennym Koszalinie, częścią naszej wspólnej historii i tożsamości. Klimatu nadaje jej właśnie intensywne zadrzewienie. Zaplanowana wycinka pozbawi zatem nasze miasto bardzo istotnego waloru.

Rozumiejąc konieczność przeprowadzenia prac remontowych, domagamy się jednoczesnie zadbania o nasze wspólne dobro i odstąpienia od nieracjonalnego i szkodliwego  planu wycięcia drzew przy ul. Piłsudskiego w dniu 22.02.2021.

Podpisując, upoważniam Jacek Wezgraj do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.