NIE dla budowy zlewni ścieków w okolicach Czajki w Choszczówce.

Do:

Prezydent m.st. Warszawy

Hanna Gronkiewicz-Waltz

pl. Bankowy 3/5, pok. 129

00-950 Warszawa

My, mieszkańcy Białołęki, wyrażamy sprzeciw wobec budowy zlewni ścieków dla szambiarek w okolicach oczyszczalni „Czajka” w Choszczówce.

Od lat zgłaszamy nieprzyjemne odory wydobywające się z oczyszczalni ścieków „Czajka”, która leży w bezpośrednim sąsiedztwie naszych domów. Niestety bezskutecznie. Naszą sytuację jeszcze bardziej może pogorszyć budowa zlewni ścieków. To uciążliwa instalacja, o czym można przekonać się, będąc w okolicach zlewni na ul. Odlewniczej. Już dzisiaj odór w okolicach „Czajki” jest nie do wytrzymania. Wyziewy powodują podrażnienia oczu, nosa i gardła, bóle głowy, nudności, duszności i kłopoty ze snem. Jesteśmy rozczarowani tym, że duża część domów zlokalizowanych w pobliżu jednej z największych oczyszczalni ścieków w Europie, wciąż nie posiada kanalizacji. Mimo obietnic władz miasta, do dzisiaj nie wykonano inwestycji, które umożliwiłyby mieszkańcom rezygnację z korzystania z szamba. Plan budowy zlewni ścieków w pobliżu terenów o gęstej zabudowie domów jednorodzinnych uważamy za nietrafiony pomysł. Lepszą lokalizacją dla tego typu inwestycji są tereny przemysłowe. Uważamy również, że stan infrastruktury drogowej w pobliżu ul. Czystej Wody nie pozwala na to, by każdego dnia przejeżdżało tamtędy ponad sto szambiarek. Ponadto obawiamy się, że fekalia wyciekające z nieszczelnych szambiarek z powodu braku odwodnień ciągów drogowych mogą przedostać się do gruntów.

W związku z powyższym, apelujemy o zaniechanie planów budowy zlewni ścieków w Choszczówce.

W imieniu mieszkańców,

KOMITET PROTESTACYJNY W SPRAWIE BUDOWY ZLEWNI ŚCIEKÓW W CHOSZCZÓWCE

KOMITET PROTESTACYJNY W SPRAWIE BUDOWY ZLEWNI ŚCIEKÓW W CHOSZCZÓWCE    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam KOMITET PROTESTACYJNY W SPRAWIE BUDOWY ZLEWNI ŚCIEKÓW W CHOSZCZÓWCE do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.