NIE dla FARMA FOTOWOLTAICZNA WIDRYKI !!!

Działając w interesie publicznym, jako mieszkańcy gminy Lidzbark Warmiński, zwracamy się do Państwa o poparcie petycji sprzeciwiającej się powstaniu gigantycznej elektrowni fotowoltaicznej na terenie miejscowosci Ignalin, Redy i Widryki, która ma zajmować 167 hektarów i jest zlokalizowana w naszym bezpośrednim sąsiedztwie. Planowana inwestycja to zakład przemysłowy, który zniszczy życie nasze i przyrody w okolicy .
                          Uzasadnienie
•Miejscowości Ignalin, Redy i Widryki, których dotyczy planowana inwestycja to region historycznej Warmii bardzo atrakcyjnej pod względem Krajobrazowym i kulturowym. Tradycyjne formy architektoniczne oraz sposób użytkowania przestrzeni to wzorce, na których można opierać nowe koncepcje i pomysły. Dlatego istotnym jest, by dbać o te wartości rodzimej kultury w niezakłóconym stanie. W/w inwestycja zniszczy piękno jakim charakteryzuje się to miejsce. Powstanie takiej instalacji naruszy zasady ładu przestrzennego i koliduje z sąsiadująca zabudową i okolicą.
•Ważnym aspektem z punktu widzenia ekologii jest fakt, że ta okolica jest miejscem występowania gniazd wielu gatunków zwierząt, takich jak puszczyk zwyczajny, żurawie, błotniak stawowy, łabędzie, czapla biała ... i wielu innych gatunków ptaków będących pod ochroną. Jest również strefą żerowania ptaków chronionych takich jak np orły bociany, żurawie .... Występują tu również zwierzęta takie jak jeleń szlachetny , łosie , sarny , wilki, bobry, wydry... Ponadto w tym obrębie występuje olbrzymia ilość gadów i płazów oraz owadów także objętych ścisłą ochroną. W/w inwestycja będzie miała negatywny wpływ na środowisko naturalne, stworzy bariery w obecnym ekosystemie dla dzikich zwierzat. Ptaki opuszczą swoje ważne siedliska, może dojść do wyginięcia zagrożonych gatunków.
•Kolejnym aspektem sprzeciwiającym się inwestycji jest funkcja społeczna. Planowana elektrownia będzie sąsiadować z wieloma działkami i gospodarstwami, których wartość drastycznie spadnie jeśli dojdzie do realizacji tych planów. Nieruchomości, które znajdują się w zasięgu oddziaływania inwestycji będą bezwartościowe. Ludzie stracą dorobki życia. Miejscowa ludność i właściciele okolicznych działek stracą możliwość zarobkowania na szeroko pojętej turystyce, która na Warmii jest w fazie rozkwitu. Inwestycja przeczy polityce gminy i całego województwa Warmińsko-Mazurskiego, dla ktorych turystyka jest ważnym ogniwem rozwojowym.
Ponadto, kolejne cenne grunty rolne, ktorych słynie region  przekształcane w zakłady przemysłowe, jakim niewątpliwie według prawa jest planowana elektrownia fotowoltaiczna, będą niszczone !!!!
•Oddziaływanie na zdrowie i życie ludzi oraz zwierząt.
Brak ogólnodostępnych badań naukowych, których cele jest określenie negatywnego wpływu tak ogólnych elektrowni fotowoltaicznych, w szczególności pola magnetycznego, na zdrowie i życie ludzkie( dzieci !!!) oraz zwierząt w perspektywie kilkudziesięciu lat. Brak takich badań nie może zagwarantować bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkańcom okolic inwestycji.

Prosimy podpisz i udostępnij. Dziękujemy !181B37A3-003B-46AB-B130-B1FA7C53EA0F.jpeg

Podpisując, upoważniam Alexandra Wojtal do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.