NIE dla McDonald's w Szklarskiej Porębie

Kochani Mieszkańcy.

Działając w imieniu grupy mieszkańców -na podstawie udzielonego mi pełnomocnictwa, składam protest przeciwko podjętym działaniom  przez inwestora, zmierzającym do budowy na trenie nieruchomości zlokalizowanej przy ul. Franciszkańskiej w Szklarskiej Porębie (teren byłego Kina Nefryt, dzialka gruntu nr 540/1, 540/2, 538/2) restauracji McDonalds.

Należy podkreślić, iż w okolicy planowanej budowy znajduje się wiele ośrodków wypoczynkowych, prywatnych kwater, hoteli oraz domów i lokali mieszkalnych. Nie budzi żadnych wątpliwości fakt, iż ewentualne sąsiedztwo TAKIEJ restauracji związane jest z wieloma uciążliwościami, takimi jak:

• ZAPACH: wydobywający się uciążliwy zapach zużytego tłuszczu z tego typu restauracji
  • WZMOŻONY RUCH POJAZDÓW: uciążliwość spalinowa- Połączenie ul. Franciszkańskiej z drogą krajową nr 3- ul. Jedności Narodowej będzie notorycznie zakorkowane- a co za tym idzie, wyjazd z ul. 1 maja również. Korki widoczne w sezonie będą jeszcze większe (samochody jadące od strony Jeleniej Góry oraz od strony Jakuszyc), przedostanie się od strony Szklarskiej Poręby Średniej do centrum będzie utrudnione.
  • ZWIĘKSZENIE HAŁASU: poprzez weekendowe głośne spotkania- znane z obserwacji restauracji typu fast food, działającej od wczesnych godzin rannych 7 dni w tygodniu.
  • NIEZDROWE JEDZENIE: umożliwienie dzieciom i młodzieży dostępu do niezdrowego jedzenia w pięknym górskim mieście. Miejsce budowy tej restauracji to główna droga do i ze szkoły Mistrzostwa Sportowego! Miasto Szklarska Poręba powinno dbać i promować zdrowy styl życia (trasy narciarskie, biegowe, piesze) i sposób odżywiania się dzieci i mlodzieży i nie powalać na to, żeby wjeżdżających do miasta turystów oraz mieszkańców witała restauracja typu fast food.

Należy zwrócić uwagę, iż planowana inwestycja znajduje się w Centrum miasta przy bardzo zwartej zabudowie ul. Franciszkańskiej, a takie usytuowanie tej inwestycji wpłynie negatywnie na komfort życia stałych mieszkańców Szklarskiej Poręby, ale również odpoczywających w tej części miasta i nie tylko turystów.

Należy zwrócić szczególną uwagę na fakt, że ta inwestycja odbije się rownież na lokalnych restauratorach, którzy pracują na codzień z troską o najwyższą jakość serwowanych potraw i będą musieli na codzień zmagać się z tanim i masowym fast foodem!

NIE ZWLEKAJ! PODPISZ PETYCJĘ PRZECIWKO PLANOM BUDOWY RESTAURACJI MCDONALD'S NA WJEŹDZIE DO SZKLARSKIEJ PORĘBY!

STANOWCZE NIE DLA TEGO TYPU INWESTYCJI W NASZYM MIEŚCIE!!!

Podpisując, upoważniam Agnieszka Bury do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.