Ochrońmy Las w Leśnej Polanie - mieszkańcy i goście przeciw planowanej wycince.

Do: Nadleśnictwo Chojnów

Ul. Klonowa 13 Pilawa

Petycję utworzyli mieszkańcy:

Leśnej Polany, Prac Dużych,

Gąsek, Prac Małych, Gładkowa, Złotokłosu,

Korzeniówki, Wylezina, Aleksandrowa

i innych

My, grupa inicjatywna – mieszkańców wyżej wymienionych miejscowości i okolic wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec planów wycinki (rębni zupełnej i trzebieży) w sąsiadujący z nami lesie pododdział 17-02-1-07-454-b planowanej na rok 2022.

Lp_zd11.jpg

Jako mieszkańcy mamy prawo współdecydować o lasach w naszym sąsiedztwie pełniących tak istotne dla lokalnej społeczności funkcje.

Chcemy takiego lasu jakim był dotychczas, leśnego krajobrazu, miejsca które daje wytchnienie i odpoczynek,  a nie zdewastowanego ugoru z nasadzeniami , który przez bardzo długi czas nie będzie lasem.

My niżej podpisani w oparciu o Art. 7 Ustawy o Lasach, § 1 pkt 1, 2, 3 wnosimy o zaniechanie bądź ograniczenie do niezbędnego minimum prac wycinkowych w lesie w Pracach Dużych pomiędzy Al. Wojciechową a ul. Wesołą (W-E) i ul Piaseczyńską i Tarczyńską (N-S) a także o wyłączenie tego obszaru z wycinek w kolejnych latach.

DOMAGAMY SIĘ:

Utrzymania walorów przyrodniczo – krajobrazowych kompleksu leśnego w Pracach Dużych eksploatacyjna gospodarka leśna polegająca na pozyskiwaniu surowca z tego kompleksu, doprowadzi do jego dewastacji na dziesięciolecia i bardzo negatywnie wpłynie na samopoczucie lokalnej społeczności.
Przestrzegania przez Nadleśnictwo Chojnów zapisów Planu Ochrony Chojnowskiego Parku Krajobrazowego. To obowiązujący akt prawa miejscowego i zobowiązuje Nadleśnictwo Chojnów do:
– zachowania wyjątkowych walorów krajobrazowych Chojnowskiego Parku Krajobrazowego dla turystyki, rekreacji i edukacji ludzi, – zachowania cennego, zwartego kompleksu Lasów Chojnowskich. Las w Pracach Dużych jest częścią Chojnowskiego Parku Krajobrazowgo.

Chcemy zachować w stanie nienaruszonym nasz las w Pracach Dużych
Ten wyjątkowy krajobrazowo kompleks leśny nie może zniknąć. Musi pozostać strefą wolną od hałasu i zanieczyszczeń. Miejscem odpoczynku, kontaktu z przyrodą, uprawiania sportu i regeneracji dla ludzi. Wycinka tych lasów pozbawi nas możliwości korzystania z funkcji społecznej tych lasów. To miejsce jest dla nas wszystkich bardzo ważne. Zimą codziennie można spotkać osoby jeżdżące na nartach biegowych, dzieci z okolicznych szkół szukają pierwszych śladów wiosny, lato to okres w którym zjeżdżają się całe rodziny mieszkańców domów letniskowych, jesień to grzybobrania i czas zachwytu nad kolorami . Las pełen jest zjawiskowych starych drzew, ma swój matecznik z mały stawem które służy za wodopój zwierzynie. Ma swoje tajemnice, historyczne związki z powstaniem styczniowym  i II wojną światową (1944 roku mieszkańcy Prac Dużych pod bronią niemieckich żołnierzy kopali tu okopy). Po naszym lesie spacerowali Mieczysław Fogg , Jerzy Tepli , Mira i Tadeusz Sygietyńscy , Adam Słodowy, to miejsce pamięci zasługujące na ścieżkę edukacyjną a nie wycinkę i degradację.

Ciągle nasmieszkańców przybywa.                                                                                                      Postępująca urbanizacja, intensywnie zabudowywana i zasiedlana okolica, której atrakcyjność zdecydowanie wzrosła   w związku z budową drogi ekspresowej S7, powoduje napływ nowych mieszkańców. Ludzie wybierający tereny podmiejskie jako swoje lokum,   bezwarunkowo będą potrzebowali takiego miejsca jak las w Pracach Dużych.

Wizja  zrębów oraz tabliczek: Uprawa leśna – wstęp wzbroniony jest dla nas przerażająca. Niezakłócony dostęp do przyrody tych lasów jest naszym prawem!

MUSIMY POWSTRZYMAĆ EKSPLOATACJĘ DRZEWNĄ KOMPLEKSU W PRACACH DUŻYCH!

Te lasy mają przede wszystkim służyć ludziom , nie tylko mieszkańcom, ale i odwiedzającym, być ostoją dla ptaków i zwierząt – pozwalać nam odpocząć, zregenerować siły i zdrowie. Mają chronić nasze miejscowości przed hałasem, zanieczyszczeniami, wiatrami, łagodzić klimat i zatrzymywać wodę gruntową. To wartości o wiele większe, ważniejsze niż drewno

Gospodarka leśna musi uwzględniać oczekiwania społeczne. Dlatego chcemy by Nadleśnictwo Chojnów odstąpiło od wykonania rębni w drzewostanach kompleksu leśnego w Pracach Dużych.

OCZEKUJEMY:

Zaniechana rębni zupełnej w pododdziale 17-02-1-07-454-b
Jeżeli jest to konieczne to wykonanie niezbędnej trzebieży bez użycia ciężkiego sprzętu i poza okresem lęgowym ptaków, zgodnie z zaleceniami Planu Ochrony Parku Krajobrazowego
Pozostawienie w stanie nienaruszonym wybranych drzew i miejsc o szczególnym dla mieszkańców znaczeniu, mających cechy poników przyrody, miejsc pamięci historycznej itp.
Do wiadomości:

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych
Generalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Warszawie
Mazowiecki Zespół Parków Krajobrazowych
Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska
Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska
Posłanki i Posłowie na Sejm RP z Powiatu Piaseczyńskiego
Burmistrz oraz Radne i Radni Miejscy Piaseczna

Podpisując, upoważniam Piotr Linca do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.